0

Л икът на популярния американски актьор Ал Пачино лъсна върху десетината „тухли” кокаин, които антимафиотите в Палермо конфискуваха от клан на „коза ностра”. По конкретно става дума за героя на холивудския ас от филма „Белязаният” Тони Монтана – кубинския бежанец, който преди време изкачва всички стъпала на гангстерската кариера в Америка и надява короната на неин кокаинов крал. Пратката на обща пазарна стойност на дребно около 1,5 млн. евро била предназначена за клиенти в баровските квартали на административния център на Сицилия.

„Тухлите” с висопресования бял прашец били открити при рутинна проверка на пристигнал в пристанището на Палермо с кораб от Неапол фургон за превоз на коне. В него обаче имало само едно пони, а не обичайните яки жребци и на антимафиотите им замирисало на далавера. Изнюхало я обаче със сигурност тяхното дресирано да открива наркотик куче, което след като се поразходило около понито, завирило муцуна по посока на покрива на фургона. След това на хората на реда не им останало нищо друго освен да разковат „двойния таван” и да опишат подредените там пакети с лика на Ал Пачино – Тони Монтана, размахващ в ръцете си ветрила от долари.

Малко по-късно антимафиотите щракна белезниците около китките на 39 годишен италианец от близкия до Палермо град Багериа, който трябвало да пребере от пристанището фургона с понито. Оказало се, че мъжът бил отдавнашен познат на полицията и вече бил осъждан за съучастие в афери на организираната престъпност в Сицилия.