0

В секи знае за огледалата и призраците. Живите може да се любуват колкото си искат на собствения си лик или да се мръщят на огледалото, че ги уголемява и загрозява. На мъртвите им е все тая. И бездруго никой не вижда истинския им облик. Никой не може да каже обаче как стоят нещата с вещиците. Дали отражението в огледалото е реално, или виждат, каквото си искат?

Някои огледала са по-специални от другите. Вещиците ги разпознават от раз. Така навярно е разпознала „своето” огледало Анна Голди, известна още като последната вещица в Европа. Огледалото било с масивна дъбова рамка и златно покритие. Създал го в далечната 1743 г. Луи Арпо. Собственички на това мистериозно огледало във времето били две от най-прочутите метреси на френския крал Луи XV - мадам Дьо Помпадур и мадам Дю Бовари.

Не е ясно как им е служило и дали не е било тайната рецепта за красотата и вечната им младост. Във всеки случай златните ангели, които служели за украса на този шедьовър, не се задържали дълго при Дю Бовари, а при странни обстоятелства се озовали обратно при своя създател. Луи Арпо имал славата на човек, който поназнайва доста за черните магии, така че всичко, до което той се докосвал, вече придобивало загадъчен ореол. През 1764 г. огледалото става притежание на швейцарската вещица Анна Голди. Тя произнася над него проклятие и го подарява на жената на своя любовник. Само след няколко дни съперничката й умира.

Именно от тази смърт тръгва убийствената слава на огледалото. Журналистът и писател Валтер Хаузер, който в продължение на години е изучавал живота на Анна Голди, не може да подмине и тази подробност. Къщата на последната вещица на Европа е превърната в музей, който е притегателна сила за вещите във вещерския занаят и за онези, които тепърва изпробват силите си.

На 18 юни 1782 г. Анна Голди е екзекутирана. 200 години по-късно швейцарските власти признават, че процесът срещу нея е скалъпен. Въпреки че с това тя официално е реабилитирана, мрачната й слава остава.

Всяка вещица е тръгнала отнякъде. В детските години на Анна няма нищо необичайно. Израснала в многодетно семейство, тя е свикнала с мизерията. Животът й започва да се променя, когато постъпва на работа като прислужничка в дома на влиятелен съдия. Тя се грижи за децата и домакинството. Оправна, стриктна и мълчалива, Анна не предизвиква никакви подозрения. Отначало никой не свързва странните неща, които започват да се случват в къщата с нея.

Една нощ стопанката на дома станала да си сипе чаша вода. В кухнята заварила прислужничката на колене. Анна била чисто гола и шепнела нещо като молитва. В ръцете си държала окървавен нож. На сутринта твърдяла, че не си спомня нищо. Постепенно историята била забравена.

След известно време съпругата на съдията започнала да обръща внимание на погледите и знаците на внимание, които съдията проявявал към слугинята.

Прието е да се смята, че вещиците са червенокоси красавици, които могат да завъртят главата на всеки мъж само с пърхане на мигли. Анна Голди обаче изобщо не отговаряла на стандартния образ на една вещица. Смугла и грозновата, с месест нос и нацупено изражение, тя неясно как завладяла сърцето на съдията, който бил като омагьосан от нея. Възможно е неговата страст да се е дължала точно на любовна магия. Но на прислужничката вече не й било достатъчно да е „другата жена” и се заела да разчисти терена. За беда магията й подействала на дъщерята на господаря. Точно когато докторите вдигнали ръце и заявили, че положението е неспасяемо, Анна проявила признаци на разкаяние и спасила момичето. Скоро след това била обвинена в съглашателство с тъмните сили. Твърди се, че самопризнанията й били изтръгнати със свирепи мъчения, но така или иначе тя заявила под клетва, че е сключила сделка с дявола, който се явил пред нея в образа на черно куче. Веднага след това неоспоримо доказателство Голди била осъдена на смърт и екзекутирана на площада.

Била ли е Анна вещица? Според нейния работодател и любовник - категорично да. Той твърди, че дъщеря му повръщала метални предмети, попаднали чрез магия у нея. Обвинява прислужницата във всички смъртни грехове. Има обаче и мнения, че той просто е искал да се отърве от тази връзка и всичките разкази за вещерските й умения са били лъжа. Не е ясно и какво се е случило с огледалото, след като е било употребено по предназначение срещу жената на господаря. Може да служи вярно все още на някоя съвременна вещица.