0

И ма много мистерии, които живеят в историята, но една от най-плашещите е тази за историята на кораба призрак Октавий. Открит на крайбрежието на Гренландия през 1775 г., „Октавий“ нямал живи членове на екипажа на борда си - останките на всеки от тях били намерени замръзнали под палубата. Каква обаче е съдбата на тези 28 членове на екипажа на „Октавий“?

Известният кораб е построен в средата на XVIII-ти век и отплавал в открито море през 1761 г. Корабът пътувал от Англия с дестинация Азия и с екипаж от 28 души. Въпреки че корабът достигнал предвидената дестинация около година по-късно, той нямал същия късмет при пътуването си навръщане.

Тъй като времето било много топло, а морето много спокойно, капитанът на „Октавий“ решил да промени курса и да премине през Северозападния проход, който свързва Тихия и Атлантическия океан през Северния ледовит океан около Северна Канада.

Този подвиг не е бил постиган преди това, така че се предполага, че капитанът е искал да бъде първият, който ще осъществи успешно пътуване по този маршрут. Това също би съкратило значително времето им за връщане, което означава, че са можели да се приберат у дома много по-рано, отколкото по първоначалния маршрут. Тъй като времето било изключително благоприятно, той решил, че рискът си заслужава.

След като стигнали до северна Аляска през есента на 1762 г., корабът изчезнал. Последното му известно местоположение било на около 250 мили северно от Уткиагвик, Аляска, и след това никога повече не се чуло за него до зловещото му откритие.

Въпреки че следите на „Октавий“ първоначално били изгубени около Аляска, той всъщност е открит край западния бряг на Гренландия почти 13 години след изчезването му. През 1775 г. китоловен кораб, наречен „Хералд“, открил "Октавий", заседнал край брега. След 13 години престой корабът бил заледен и в окаяно състояние, но това не попречило на екипажа на „Хералд“ да го провери за изостанали стоки.

След като се качили на борда, открили всички 28 членове на екипажа на „Октавий“ замръзнали до смърт под палубата. Поради смразяващо ниските температури, гледката била обезпокоителна.

Екипажът на „Хералд“ намерил капитана на „Октавий“ да седи на бюрото в каютата си, с химикалка в ръка. До него седели жена му и детето му, сгушени един в друг под одеяла. Намерили и моряк стоящ до камина, който изглеждал така сякаш се опитва да се стопли.

Изплашени от откритието, членовете на екипажа на китоловния кораб не взели нищо от кораба, освен дневника на капитана, за да установят какво се е случило с хората на борда. След като прочели книгата, открили, че за последен път капитанът попълнил дневника си 11 ноември 1762 г. Така разбрали, че екипажът бил мъртъв от 13 години, в очакване да бъдат открити.

Както споменахме по-рано, последното записано местоположение на кораба в дневника на капитана е приблизително на 250 мили северно от Уткиагвик, Аляска. Това е близо до началото на Северозападния проход, докато местоположението по време на откриването им е покрай западния бряг на Гренландия - в края на прохода. Като се има предвид последното записано местоположение, изглежда „Октавий“ наистина е успял да премине през Северозападния проход, но без оцелели на борда.

Нито историческите, нито медицинските експерти могат да направят пълно заключение за съдбите на тези на борда на „Октавий“. Въпреки че смъртта от хипотермия не е нищо ново, начинът, по който телата са били позиционирани при смъртта, определено е обезпокоителна. Идеята, че капитанът на кораба просто е записвал нещо в дневника си, преди моментално да замръзне до смърт, е непонятна за учените.

В допълнение към тези нелогични подробности, историците се опитват да намерят още информация за „Октавий“. Те са идентифицирали много подобен кораб, наречен „Глориана“, който има почти идентична история с „Октавий“. Най-ранните записи на тази история са от 1828 г. и описват откритието на капитан Уорънс. Той открил „Глориана“ през 1775 г., но историята на кораба напълно се препокрива с тази на "Октавий", включително точния ден и година, когато екипажът е загинал. Той обаче не споменал нищо за Северния проход. Към днешна дата експертите все още проучват дали „Октавий“ и „Глориана“ всъщност са един и същи кораб.

Въпреки че пълната история за съдбата на „Октавий“ е неясна, мнозина предполагат, че някои от подробностите за откриването на кораба може да са били преувеличени с времето. Може би твърдението, че капитанът бил намерен замръзнал на бюрото си, е било начин да се направи историята по-плашеща.

Или може би има друга причина хората да бъде открити замръзнали на местата, на които са били. Възможно ли е да са били премествани преди регистрираното им откритие през 1775 г.? Светът може никога да не научи отговорите на тези въпроси, но едно нещо е сигурно: мистериозната и смразяваща история за кораба призрак „Октавий“ продължава да живее и да плава из ледените води на въображението ни.

* Източник: vesti.bg