0

Б лизначките Полок са английски момичета, които често се споменават като доказателство за прераждане. Родителите им, Джон и Флорънс Полок, живеели в Хексъм, Англия. Двамата имат две дъщери - Джоана на 11 и Жаклин на 6. На 5 май 1957 г. двете момичета загиват в автомобилна катастрофа. Родителите били съсипани.

Историята на Дженифър и Джилиан Полок

Флорънс забременява на следващата година и ражда еднояйчните близначки на 4 октомври 1958 г. Джилиан и Дженифър, но имат различни белези по рождение. Дженифър имала белег по рождение на кръста си, който съвпадал с този на Жаклин. Тя също имала белег на челото си, който приличал на белега, който имала Жаклин.

Семейството се премества в Уитли Бей, когато близначките са на три месеца. Две години по-късно момичетата започнали да искат играчки, които са принадлежали на по-големите им сестри, въпреки че никога преди не са ги виждали. След като семейството се върнало в Хексъм, близначките, въпреки че никога не са били там, посочили забележителности, които по-големите им сестри познавали. Те също започнали да се паникьосват, когато виждали движещи се коли, крещящи: „Колата идва да ни вземе!“ След като навършили пет годинки, спомените им за предишния им живот избледнели и те продължили да водят нормален живот.

Изследванията на д-р Стивънсън върху близнаците Полок

В крайна сметка близнаците привлякоха вниманието на д-р Иън Стивънсън (1918 -2007), психолог, който изучаваше прераждането при деца. През 1987 г. той написа книга, наречена „Деца, които си спомнят предишни животи: Въпрос на прераждане“. В него той описва 14 случая на прераждане, включително този на момичетата Полок.

Стивънсън изучава прераждането в продължение на 40 години. През това време той разследва хиляди случаи. Мнозинството се случи в азиатските страни, където много хора вярват в прераждането. Той предпочита да проведе изследването си там, където вярата в прераждането е често срещана, тъй като родителите, които не вярват в прераждането, често обезсърчават децата да говорят за миналите си животи. Освен това децата са били най-добрите предмети за изучаване, тъй като е по-малко вероятно да измислят истории за минали животи.

Реално ли е прераждането?

Много хора, като Джон Полок, вярват в прераждането. Това е принцип на някои религии като индуизма и будизма. Привлекателността на прераждането е очевидна: хората живеят повече от един живот и не страдат от вечно наказание след смъртта.

Но наистина ли се случва? Изследователи като д-р Стивънсън изучават прераждането повече от 50 години в Университета на Вирджиния. Както беше отбелязано по-рано, те обикновено работят с деца, защото са открили възрастни, които твърдят, че са се прераждали, може всъщност да са били повлияни от книги, филми или други подобни. Д-р Стивънсън описва случай, при който психолог подлага жена на хипноза. Тя описва живота като придворна на Ричард II през 14 век. Оказа се, че жената е чела роман, чието действие се развива в двора на Ричард II преди няколко години и много от подробностите от нейния „минал живот“ идват от романа.

Други случаи

По-малко лесно е да се обяснят случаите на прераждане, включващи малки деца по такъв начин. Някои случаи, макар и анекдотични, са стряскащи. Джеймс Лейнингер например е роден през 1998 г. в Сан Франциско. Започва да сънува кошмари за самолетни катастрофи, когато е на две. Тези кошмари произтичат от спомени за минал живот като пилот от Втората световна война. Джеймс също можеше да разкаже на родителите си всичко за самолетите от онази епоха – а родителите му не били любители на Втората световна война, които държали много книги и сувенири наоколо.

Изглежда странно, че такива малки деца могат да имат спомени, които не изглеждат техни собствени. Близначките Полок са само един от многото примери, които изглеждат като случаи на прераждане. Въпреки това, ако прераждането е реално и можем да се върнем след смъртта, това е повод за надежда. Може да ни осигури малко утеха мисълта, че когато нашите близки умрат, може би те ще се върнат при нас… като някой друг.

*Източник: historicmysteries.com/vesti.bg