0

Т е са хиляди, не – милиони. В някои дни летят на такива ята, че закриват хоризонта. Милиони мухи, за които местните жители твърдят, че изригват от ада. Това се случва в село Плъкли, графство Кент. Мястото се радва на засилен туристически интерес. Любителите на паранормалните явления се тълпят, защото славата на това злокобно място е, че е обитавано не от един и не от два, а от цели 12 призрака.

Силует на убит разбойник, невидима карета, която профучава по пътя, дърта циганка с лула, която някога е била изгорена тук, селски учител, мелничар, жена в червено, жена в бяло, монах и др. - тези призраци са постоянно присъствие тук. Но ако туристите, които идват тук специално, за да ги зърнат, нямат нищо против присъствието им, то не така смятат и за нашествието от милиони мухи. Дори и в дните с нулева температура.

Извънредно

Рояците са буквално навсякъде. Ситуацията е извънредна. Те пречат на автомобилното движение и принуждават хората да държат прозорците си плътно затворени, за да не напълнят къщите си с мухи.

Градски чиновник от Ашфорд разказва пред The Telegraph: „Ние получихме жалби от жители на Плъкли за този проблем, изпратихме хора да проверят дали положението е толкова сериозно и те ни увериха, че е така. Но засега нямаме никакво обяснение за това, което се случва и не знаем на какво се дължи появата на тези насекоми”.

В същото време Сам Арчър, който работи в пощенската станция в Плъкли, заявява: „Нашествието е страшно. И се повтаря като някакъв цикъл. Никой не знае откъде идват всичките тези мухи и кога ще си отидат. Те са милиони и ние вече изчерпахме всички запаси от спрейове срещу насекоми, без ефектът от тях да се усети. В един момент изчезват като с магическа пръчка, но се появяват отново, сякаш от нищото”.

Местната жителка Джанет Уеструп, която е сред 1050-те човека, които живеят в Плъкли, казва, че понякога убива на ден по 300 и повече мухи. И то само в собствения си дом.

Ема Дъглас, продавачка в селския магазин, твърди, че жителите са обезпокоени от опасността от зарази и непрекъснато я разпитват какви още препарати могат да купят, за да се избавят от нашествениците. „Обикновено по това време на годината може да се видят една-две мухи някъде на прозореца, но не и на улицата”, чуди се девойката. И допълва, че и тя, както всички останали „повелители на мухите” в Плъкли, не разбира какво се случва.

Стив Хант добавя: „Те са навсякъде. Докато карате колата си, стотици от тях се размазват по стъклото. Чистачките не помагат! А ако отворите прозореца, ще настане истински кошмар! Те запълват за отрицателно време салона на автомобила и става невъзможно да продължите”.

Екземпляри

Независимо от огромния си брой, насекомите не се държат свръхестествено и не са заслужили да станат герои на легенда. Като тази за един от призраците – на разбойник, който бил обесен на стар дъб в парка. Сега местните жители разказват, че всяка нощ драмата се повтаря отново и отново и всички могат да се убедят в това. Или призрачната карета с впряг от четири призрачни коня. Твърди се, че се намирали смелчаци, които се опитвали да се повозят на нея. Но след това безумство изчезвали без вест и кост. Потъвали вдън земята и никога повече не се появявали. Очевидно представителите на задгробния живот не искат да откриват пред живите своите тайни. А ако последните настояват да се вмъкнат в техния свят, просто остават завинаги там.

Близо до моста на неголяма река може да се види призракът на стара циганка, която пуши лула. Там, на същото място, тя била изгорена, след като била обвинена, че е вещица. И сега дъртата призрачка причаква окъснели пътници и им предлага да им гледа на ръка.

В покрайнините на Плъкли има пасбище. Някога там имало горичка, в която се обесил полковник, обвинен в голяма финансова злоупотреба. И сега призракът може да бъде видян да се разхожда в околността с въжена примка на шията.

Още един призрак на обесен човек може да се види на една улица, където стърчи лаврово дърво. Там след Първата световна война се обесил заради несподелена любов начален учител. Днес любопитните могат да зърнат призрака без проблем – той помръдва, впримчен в клоните на дървото.

Близо до дом, който местните жители наричат Pinnock Stream, се намира стара мелница. А пред нея има чисто черен човек, но не негър. Черният цвят свидетелства за това, че той има много грехове.

На централния площад в Плъкли често се появява привидение в бяло – на жена, която приживе принадлежала към рода Денинг. Нейната сестра – Жената в червено, може да бъде видяна в църквата „Сейнт Никълъс”, където под пода във фамилна гробница е погребан прахът на младата лейди Денинг. След смъртта й покойницата била погребана в оловен ковчег, след това в друг, още един... и така общо седем. Последният ковчег бил положен в огромен дъбов сандък. Но всички тези препятствия се оказали нищо и никаква работа за Жената в червено и тя продължава да се разхожда и до днес необезпокоявано.

Недалече от жп гарата има глинена кариера. Някога там имало инцидент, при който един от работниците бил затрупан. Веднъж седмично сега той се появява изневиделица там и крещи пронизително.

В Плъкли има и една къща, която се нарича Роузкорт. Някогашната й стопанка се отровила. И оттогава всяка нощ между 4 и 5 ч., когато било извършено самоубийството, на прозореца може да се види нейният призрак.

Призрачен монах се появява в чифлик в Грейстоунз. Хората нерядко виждат как духът се разхожда под ръка с призрака на жената от Роузкорт. Двете сродни души са се срещнали късно, но времето е пред тях. Колко ли още века ще са заедно?

Да се каже, че местните жители са привикнали напълно с призраците и не им обръщат грам внимание, ще е невярно. Но насекомите вредят на паранормалната слава на селището. А може би призрачните му обитатели просто искат да изгонят нашествениците и да се ширят на воля там, без да бъдат обезпокоявани. Във всеки случай хората в Плъкли са категорични – мухите да се пръждосват, призраците може и да си стоят. Дори ако са нахални като конски мухи.