0

Ф естивал под наслов „Хляб наш насущни“ ще се проведе за пореден път в събота, когато православната църква чества светите мъченици Кирик и Юлита и равноапостол княз Владимир в старозагорското село Дълбоки. Организаторите от читалище „Развитие“ са поканили за участие местните майстори и майсторки на хляб и хлебни изделия, които пред очите на публиката ще разкрият тайните за замесването и изпичането на обредни пити, колаци и други вкусотии.

Сред гвоздеите в програмата е направата на местните прочути гюзлеми, чиято рецепта се предава от поколение на поколение повече от век.
Паралелно с „вкусната” част на програмата, на селския площад ще се изявят местни и гостуващи фолклорни колективи, които пазят автентичните  народни ритми. Площадът пред кметството ще бъде огласен от музиката, песните и танците на индивидуални изпълнители, на състави от селата Горно Ботево, Оряховица, Тракия, както и от клуба за народни танци „Загорци”.

По същото време на старопланинския връх Бузлуджа ще бъде почетена паметта на войводата Хаджи Димитър и неговите четници, които преди 149 години намират смъртта си там в битка с многобройна редовна турска армия и башибозук.

За шести пореден път в образа на войводата ще се вживее казанлъчанинът Николай Байнов. Бившият полицай, който е председател на местният клуб „Традиция“ ще застане начело на 120 мъже от цялата страна, които ще пресъздадат събитията от далечното лято на 1876 година.

По традиция, след възстановката на битката и поднасянето на венци пред паметника на Хаджията и четниците му, изработен през 1961 г- от скулптура Любен Димитров ще бъде осветен и раздаден на публиката курбан, приготвен от 7 жертвени животни.

За следващата, юбилейна годишнина от националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ са инициирали отсичането на специална монета и пощенска марка, съобщи в аванс директорът, д-р на историческите науки Чавдар Ангелов.Той припомня, че една такава юбилейна монета с номинал от 5 лв е била отсечена през 1988 година. На нея са изобразени Хаджи Димитър и Стефан Караджа, тя отдавна е нумизматична рядкост.

От ръководството на музея са се погрижили за боеприпасите, които ще бъдат изразходвани по време на театралния бой под вековните буки, поне 2600 изстрела ще проехтят там.