0

Столично архитектурно бюро грабна тазгодишната награда на интернетформацията   WhATA Awards в раздела „Сграда“, призът е за проектирането и възстановяването на култовата за старозагорци къща на арх. Желязко Рашев , намираще се на метри от античния форум в Града на липите.

Проектът е дело на екипа на І/О архитекти:Георги Кътов, Вяра Желязкова и Росица Христов, които преди 5 години били спечелени за каузата от собственика на почти разрушената и обрасла в бръшлян двуетажна къща, чийто основи били изкопани в далечната 1924 г.

.В мотивите на журито за определянето на победителя сред общото трите номинирани проекта е записано:„Голяма част от архитектурния XX век е минал в мечти да се строят велики нови сгради на гола поляна. Съвременният свят обаче предлага все по-малко tabula rasa и все повече сложни ситуации, в които новото и старото трябва да съществуват заедно. Тази къща в Стара Загора показва как уважението към средата не пречи на архитектурния експеримент, а културното наследство не може да спре строителния устрем.Защо печели? Защото е сложна къща, отвъд красивите снимки и секси интериорите. Освен това е идеален пример за добро опазване.“

Наградите WhATA Awards се връчват вече за осми път, те са определени от 1794 участници в онлайн-гласуването и разбира се от учредителите на формацията, родените през 1978 г. архитекти Анета Василева,Жана Стоилова,Николай Ангелов и Христо Говедаров .Поради липсата на запазени оригинални планове се наложило цялостно сканиране на фасадата и вътрешността, припомня собственикът на къщата Любо Митев.

 

Проектантът и пръв собственик на дома, арх. Рашев е възпитаник на техническия университет в Мюнхен.Преди първата световна война работи във Варна, а през 1923 г. се завръща в родния си град, където за кратко време / от февруари до юли 1928 г./ е бил и кмет. До пенсионирането си през 1954 г. е главен архитект на общината.