0

Две от 26-те мечки в Парка за танцуващи мечки над Белица се събудиха от зимния си сън предсрочно. Резките амплитуди в температурите тази зима, но най-вече рекордната жега в последните дни ги събудиха и те, клатушкайки се в полусънно състояние, излязоха от жилищата си – бърлоги.

“Тази зима натрупа много сняг и когато той взе да се топи от 20-градусовата жега бърлогите им се наводниха, това допринесе за тяхното ранно събуждане - разказа Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки над Белица в Рила планина. - Двете мечки още са омърлушени, но ние ги аклиматизираме с много храна. Дневната им разкладка е около 15-20 кг плодове и сирене. Последните 4 мечки, които пристигнаха миналата година от зоологически градини не можаха да се аклиматизират и да заспят зимния си сън, така че будните мечки в парка са общо 6“, допълни Иванов.

Управителят разказа още, че когато мечките се събудят преди природата да го е пожелала те изпадат в стрес. “Объркват се, защото не знаят какво да правят, да продължат ли да спят или да се разтичат. Реакциите им са забавени, стоят близо до бърлогите си. Ако в следващите дни настъпи пак рязко застудяване, е възможно да заспят отново”, разказа Димитър Иванов.

След основния ремонт на пътя от Белица до Мечия парк потокът от посетители през миналата година рязко се увеличи. Беше взето решение паркът да не работи зимно време за посетители, за да се даде спокойствие на мечките. Очаква се той да отвори врати на 1 април, коментира още Иванов.