0

М еждународен екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах във Вселената - специфичен вид свръхнова, която взаимодейства с газ от обкръжението си.

Звездният прах, наричан също космически, образува градивните блокчета на скалистите планети, като Земята, и дори на самия живот. Един от най-големите въпроси за специалистите обаче е какъв вид звезди го образуват и как.

Свръхновите са мощни взривове в космоса през последните етапи от живота на някои звезди. Експлозията от тип Ia, която е във фокуса на изследването, е възможна в двойна звездна система.

Черна дупка роди звезда, пъпна връв от газ и звезден прах доказва необичайното явление

Според британски учени ударната вълна, причинена от експлозията на тази свръхнова, се разбива в материал, изхвърлен преди това от едната или от двете звезди, създавайки нов космически прах.

Учените от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф са наблюдавали през първите три години след експлозията й свръхнова в спирална галактика на около 300 милиона светлинни години от нас. Според тях тя е една от най-плодотворните, произвеждащи прах.

Досега изследователите са търсели тези така наречени фабрики за прах сред свръхнови от тип II - масивни звезди, които експлодират в края на краткия си живот чрез процес, известен като колапс на ядрото.

Професор Хейли Гомес, ръководител на Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф и един от съавторите на изследването, разказва: "В тази работа изследователи от цял свят използваха множество телескопи, които могат да търсят както във видимата, така и в инфрачервената светлина, за да наблюдават рядък вид астрономическо събитие, което се случва, когато много стара, мъртва звезда с малко по-масивна и по-млада звезда-спътник експлодира. Титаничната ударна вълна на експлозията се разбива в материал, изхвърлен преди това от едната или двете звезди, и този сблъсък води до създаването на нова партида космически прах".

ЩРАК! НАСА снима Космоса и Земята

Учените са изследвали свръхнова тип Ia, наречена SN2018evt.

"Изследването ни на SN2018evt показа, че само 1041 дни след експлозията се образува огромно количество космически прах, равно на 1% от масата на Слънцето. Това може да обясни изобилието на прах, което наблюдаваме в тези странни елиптични галактики", добавя проф. Гомес.