0

У бийствени слънчеви бури могат да спрат интернета и захранването за часове и ще имаме само 30 минути, за да се подготвим, според проучване на НАСА.

Американската космическа агенция разработи нова система с изкуствен интелект, която да предвижда кога разрушителни събития ще връхлетят Земята. Въпреки че системата е най-модерното предупреждение, 30 минути може да не са достатъчно време, за да може светът да се подготви за пълен мрак.

Въпреки това хората вече могат да предприемат стъпки, за да се подготвят за екстремно слънчево събитие - като създаване на комплект за оцеляване и отпечатване на копия на цифрови документи, казват от агенцията.

НАСА обяви разработването на своя компютърен модел, наречен DAGGER (официално Deep Learning Geomagnetic Perturbation) през март, но изследването вече набира обществена популярност.

Международен екип от изследователи в Frontier Development Lab – публично-частно партньорство, включващо НАСА, Геоложката служба на САЩ и Министерството на енергетиката на САЩ – използва изкуствен интелект, за да търси връзки между слънчевия вятър и геомагнитните смущения или смущения, които причиняват хаос в технологиите технология.