0

Е динственото копие на Списъка на Шиндлер, продавано някога, излиза отново на пазара, но този път цената му е намалена.

Рядката историческа реликва в момента се продава за 1,8 милиона долара от компанията за сувенири Moments in Time чрез колекционер, който е получил списъка от семейството на Ицхак Стърн – счетоводителят и дясната ръка на Шиндлер, пише TMZ.

Великият Стивън Спилбърг за детските мечти, успеха и любовта към киното (ВИДЕО)

През годините списъкът е бил предлаган за продажба няколко пъти като исканата му цена винаги е била над 2 милиона долара - най-високата е 2,5 милиона долара, въпреки че никога не е имало желаещи.

Колекционерът се надява, че намалената цена е по-достъпна, но и се отваря   възможността да се „придобие артикул с наистина невероятна величина“.

Този списък с дата 18 април 1945 г. е един от последните от общо 7-те. Той е дълъг 14 страници и изброява 801 имена.

Това е и един от само 4-те съществуващи списъка – единият се съхранява в Музея на Холокоста във Вашингтон, другите два са в израелския Център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, в Йерусалим.

4000 видяха какво им е на депутатите

Продажбата на този артикул е особено актуална днес, като се има предвид бързо възникващият антисемитизъм на фона на конфликта между Израел и Палестина.

Документите са използвани от германския индустриалец Оскар Шиндлер,  който спасява живота на повече от 1200 евреи по време на Холокоста, като ги наема в своите фабрики за емайлирани съдове и боеприпаси.

Може да видите списъците тук: https://dam.tmz.com/document/2f/o/2023/12/11/2f8080cad79241e9ac4e99c826085855.pdf