0

С тивън Спилбърг, смятан за един от най-влиятелните режисьори в историята на киното, започва да прави любителски филми с примитивна камера още като дете. Прожектира ги пред приятели, като им взима по 25 цента за билет, а сестра му продава пуканки на входа.

Първият му филм е 26-минутна продукция на име „Амблин“, която създава докато е стажант в „Universal Studios“. Чакайки търпеливо своя момент, той получава възможност да филмира книгата „Челюсти“. Оттук нататък всичко е история. Следват "Близки срещи от третия вид" и "Извънземното". Приключенията на Индиана Джоунс започват през 1981-ва година и бързо покоряват сърцата на зрителите. Въображението му е водещо, когато създава "Джурасик парк" и версията на историята за Питър Пан - "Хук" . Печели овации и с историческите си филми. Драмата за Холокоста "Списъкът на Шиндлер" грабва седем “Оскар”-а, включително и този за най-добър режисьор. През 1998 г. за "Спасяването на редник Райън" отново получава златната статуетка за режисура.  

Специално място в неговата биография заемат филмите "Изкуствен интелект", "Хвани ме, ако можеш", "Терминалът", "Мюнхен", „Линкълн” и мюзикълът "Уестсайдска история". Негова заслуга са едни от най-обичаните анимации - продуцира "Шрек" и  "Приключенията на Тинтин", с които доказва, че е запазил детското в себе си и винаги е готов да предаде своя опит на онези, които правят своите първи стъпки в киното.  

“Много млади творци търсят съвет от мен всеки ден! Това, което им казвам, е: „Четете, изучавайте старите филми, гледайте съвременно кино, но също така пишете!” Много е важно за един режисьор да умее да пише добре, както и да е в тясна връзка със сценаристите. Защото всичко зависи от това как ще разкажеш историята на зрителите, как ще им я поднесеш. Всеки си има собствен стил. Така става разпознаваем! Най-важно от всичко обаче е да знаеш точно какво искаш да кажеш. Ако предадеш ясно своето послание, неизменно ще се намерят хора, които ще искат го чуят!”, заяви микрофона на Ивелина Кунчева Спилбърг.  

За да покаже своята искрена любов към киното и да вдъхне кураж на малките мечтатели, Спилбърг разказва вдъхновящата си история в най-новия си филм "Семейство Фейбълман". А Академията оцени по достойнство най-личния проект на една легенда, като номинира филма в цели седем категории.  

По думите му „Семейство Фейбълман” за него са мама и татко, неговото детство.

"Родителите ми са ме учили и възпитавали да се вслушвам внимателно в другите, да се поставям на тяхно място и да не ги съдя. Казваха ми: "Ако слушаш какво ти говорят хората, ще ги разбереш". С тези съвети ме отгледаха. Това силно се е запечатало в съзнанието ми и ме е оформило като човек. Определено така успях да изградя своите ценности. Това е частицата от мен, която влагам във филмите си и вярвам, че се усеща. Със „Семейство Фейбълман“ исках да разкажа историята за страстта ми към киното, огромното ми желание да режисирам филми още от дете. Освен това за мен бяха интересни всички неща, които можех да покажа през обектива на кинокамерата. Да преоткривам различните начини на снимане. Камерата е невероятен прозорец към бъдещето на младите хора. Исках да окуража все повече младежи да се впуснат в този занаят – правенето на филми! ", разкри пред камерата ни Спилбърг. 

A ако се върнете назад във времето какво бихте казали на 10-годишния  Стивън  Спилбърг днес?  

На него ли?  

Да, на онова малко момче с големи мечти?  

Какво бих му казал ли? „Справи се добре, хлапе!”  

Днес Стивън Спилбърг е носител на 3 награди „Оскар”, 2 статуетки „БАФТА”, 12 приза „Еми“, 9 „Златни глобуса”, десетки отличия от фестивали и почетна звезда на „Алеята на славата” в Холивуд. А дали ще добави още една златна статуетка към колекцията си, предстои да разберем тази нощ…