0

К омедийната актриса Албена Павлова влезе в парламента. Звездата на Сатиричния театър и сериала „Столичани в повече“ обаче няма да става депутат, а участва в програмата на Деня на отворените врати в Народното събрание. Поводът за събитието бе 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Почит

Албена Павлова прочете откъси от есетата на младежите, както и писмото на Димитър Пешев към министър-председателя Богдан Филов, с което апелира за спасяването на българските евреи. Имената на другите 42-ма депутати от XXIV обикновено народно събрание, които са се подписали под писмото, също бяха прочетени в знак на почит. След това учениците, лауреати в конкурса, издигнаха посланието: "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена!". Младата цигуларка Олга Дойкова от Бургас изпълни мелодията от филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“ в памет на жертвите от Холокоста.

Албена Павлова чете есетата, докато Олга Дойкова свири на цигулка.

 Албена Павлова чете есетата, докато Олга Дойкова свири на цигулка.
БТА

Бебе

Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в събота - семейства с деца и много младежи бяха основната част от посетителите. Най-младият от тях беше на два месеца. Още в 10,00 часа пленарната зала на парламента се изпълни от първите посетители, които чуха разказа на председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи. Потокът от граждани, желаещи да посетят сградата, не секна през целия ден. Мнозина търпеливо изчакаха реда си, за да се снимат на председателското място в пленарната зала и да разгледат двете документални изложби, свързани със съдбата на българските евреи - „Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи“ и „Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 г.“. Интерес гражданите проявиха и към факти, свързани със сградата на парламента, неговата история и произведенията на български художници, които са показани в законодателната институция.

Наследник

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество, разказа пред гостите на събитието, че е родена 30 години след драматичните събития от 1943 г. Научих страшната дума Холокост едва на 17 години, посочи тя. Никой у дома не говореше за това пред мен, добави Алкалай, след което изтъкна, че е наследник на спасени български евреи. Тя допълни, че целта на Международния литературен ученически конкурс „Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена“ е да провокира младите хора да търсят образите на спасителите. По думите й младите хора са истински изследователи, които правят собствени изследвания и откриват нови истории за спасители. Затова съм изключително благодарна на Народното събрание, което се съгласи да възпроизведем днес имената на народните представители начело с Димитър Пешев и 43-мата депутати, поставили подписа си за спасяването на българските евреи. Нашият конкурс е един вид нематериален паметник, добави Алкалай.