0

Н ай-голямата маймуна, живяла някога, е изчезнала заради климатичните промени, съобщиха световните осведомителни агенции. 

Древният животински вид е изчезнал преди стотици хиляди години, когато любимите му плодове са станали недостъпни през сухия сезон.

НАМЕРИ СИ ДЕТЕ: Маймуна отвлече момиченце!

Маймуната Gigantopithecus blacki, която е населявала Южен Китай, е била с височина над три метра, а теглото й е достигало 290 кг. "Тази маймуна е била наистина голям бозайник", казват авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър". "Когато храната започва да намалява, животното се оказва твърде голямо, за да се катери по дърветата", допълват те.

Гигантската маймуна е приличала на днешните орангутани. Тя е населявала гористите местности на региона Гуанси, Китай, в продължение на около 2 млн. години. Маймуната е била растителноядна - хранела се е с плодове и тропически цветя.

ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ: Освирепели примати превземат Индия!

Учените са анализирали полени и седименти, запазени в пещерите в региона, както и фосили на зъби, за да разберат кога дърветата са започнали да дават по-малко плодове преди 600 000 години. Тогава сухите сезони в региона са станали повече.

Гигантската маймуна не е изчезнала бързо. Изглежда, че видът е изчезнал преди около 215 000-295 000 години. По-малките маймуни са можели да се катерят по дърветата и да търсят по-различна храна, докато Gigantopithecus blacki се е хранел предимно с дървесна кора и тръстика.

Когато горите са се променили, не е имало достатъчно храна, коментира Цзян Инци от Китайския институт по палеонтология на гръбначните организми и палеоантропология. 

Повечето от заключенията за изчезналия вид гигантска маймуна са направени на базата на фосили от зъби и четири челюстни кости. Всички те са намерени в Южен Китай. Не е открит цялостен скелет на бозайника. 

ПОТРЕСАВАЩО: Маймуна изнасили човек! (СНИМКА 18+)

Преди около 2 и 22 млн. години десетки видове гигантски маймуни са населявали Африка, Европа и Азия, показват фосилите. Днес са останали само горилите, шимпанзетата, бонобо и орангутаните, допълва БТА.