А мерикански физици са измислили как да направят кафето по-силно, без да ползват повече зърна. Изследването е публикувано във Physics of Fluids.
Тайната е в техниката на варене: когато използвате метода на ръчно изливане, важно е водата да се налива от възможно най-високо ниво, но в същото време да се поддържа постоянна, непрекъсната струя.
Учени от Университета на Пенсилвания установиха, че силна и насочена струя вода създава ефект на лавина в слоя смляно кафе – течността прониква по-дълбоко и смесва по-добре течността.
Това подобрява екстракцията, прави вкуса по-богат и ви позволява да използвате по-малко зърна.
Най-добър за тази цел е чайник с тесен чучур, който ви позволява прецизно да контролирате струята. Но тънките капки, напротив, произвеждат слаба и по-малко ароматна напитка.
В експеримента изследователите са използвали прозрачна фуния и лазер, за да проследят движението на водата и да разберат как точно тя взаимодейства с частиците кафе.
Те препоръчват да изпробвате техниката у дома, като подчертават, че дори ежедневното приготвяне може да доведе до нови научни открития.
Авторите също така препоръчват използването на средно смилане, предварително изплакване на хартиения филтър с гореща вода, варене на напитката за около три минути и използване на чиста изворна вода.
Колкото по-гореща е водата, толкова по-интензивен е вкусът – и обратното, преда.де БГНЕС.