0

М алко обезлюдено селце се събуди с десетки човешки манекени в реален размер, разпръснати навсякъде. В мистериозната им поява обаче няма нищо случайно. Целта е да създаде усещането, че местенцето е оживено, въпреки че куклите изглеждат като от филм на ужасите.

Става въпрос за селцето Ичононо в Япония, в което живеят по-малко от 60 жители, сред които има само едно дете. Властите се опитват да запълнят празнотата с манекени, поставени на различни места.

GettyImages

„Вероятно сме по-малко от марионетките“, каза 88-годишната жителка Хисайо Ямазаки пред АФП.

Ямазаки обясни, че въпреки че по-възрастните жители там имат деца, те ги насърчават да посещават колеж далеч от малката общност на около час северозападно от Киото.

GettyImages

„Страхувахме се, че ще станат неподходящи за брак, ако останат заседнали на отдалечено място като това“, каза тя.

„Те напуснаха и никога не се върнаха, като си намериха работа другаде. Сега плащаме цената.”

GettyImages

„Ако селото остане такова, каквото е сега, единственото нещо, което ни очаква, е изчезване“, каза Ичиро Саваяма, 74-годишен кметски съветник пред Japan Today.

Премиерът на Япония Шигеру Ишиба, който беше избран на 1 октомври , обеща да помогне за спасяването на селските райони. Ичиноно е само една от повече от 20 000 общности в Япония, където повечето жители са на 65 и повече години.

Япония е на второ място с най-застаряващо население в света, като преди нея е единствено княжество Монако.