0

П онякога котките ни гледат с такъв поглед, сякаш искат нещо да ни кажат. Или мяукат толкова настоятелно, че няма начин да не им обърнем внимание. Колко хубаво би било да разберем със сигурност какво искат.

Бивш инженер от Amazon, работил по създаването на Alexa, създаде приложение, от което се нуждаят всички собственици на котки. Използвайки технологията за машинно обучение, Хавиер Санчес е разработил програма, която превежда мяукането на котка на разбираем за хората език.

MeowTalk слуша котешки звуци и предлага човешки превод. Програмата класифицира "говора" на котка в 10 различни категории, универсални за всички породи. Интересното е, че потребителят може да "обучава" приложението, като задава стойности за определени звуци, в значението на които собственикът е сигурен.

Според Санчес приложението ще помогне за установяване на комуникация между домашния любимец и неговия собственик, защото сега ще знаете точно кога „мяу“ означава „нахрани ме“ и кога „боли ме“.

За Санчес това не е първият опит с гласови асистенти, преди това той е работил по разработката на Alexa в Amazon. „Работих известно време в екипа за машинно обучение на Alexa. И знам как те (разработчиците на Alexa) обучават своите модели. Така че реших, че ще бъде възможно да направя нещо подобно като приложение само за котки”.

След като Санчес ражда тази идея, той казва на ръководството на Akvelon (компанията, за която работи) за нея и компанията дава зелена светлина. Пет месеца по-късно се появява приложението MeowTalk, достъпно както за iOS, така и за Android.

Санчес добавя, че по време на тестовете колегите му са изявили желание да имат същия преводач и за кучета. Според създателя на приложението обаче това не е възможно поради факта, че лаят на кучетата винаги е един и същ. „Иронията е, че кучетата разбират човешкия език, но не го говорят. Докато котките изобщо не се интересуват от това, което казвате."