0

В сяко лято в Париж 10 000 души сядат на ‘’най-голямата маса в света”. Тя е с дължина 2.5 километра, а социалният експеримент “празнува” солидарността и доброто съжителство заедно. Всъщност, оказва се, че французите са световни шапиони по най-дълго стоене на масата, съобщи NOVA.

Французите са първи в много дисциплини, а една от тях е продължителността по престой на масата – 2 часа 13 минути, средно на ден. Те се възползват от дълги обеди, по време на обедната почивка. Времето между 12 часа и 14 часа в страната е свещено.

Имат и друга традиция. В неделя на обед цялото семейство - млади и стари се събира около масата. Тази порядка има религиозен привкус, тъй като обедите се правят след неделната литургия. Но дори семействата, които не ходят на църква, не пропускат общото обедно хранене.

Флоранс държи един от най-популярните италиански кафе-ресторанти в Ница. Всъщност, италианците, заедно с гърците и испанците заемат второто място по най-дълго стоене на масата. 
Очарователната Флоранс сервира ежедневно на стотици французи. Въпреки, че самата тя няма време за обяд - не губи ентусиазъм и усмивка.

"Не намирам никакво време за обяд. Храня се по това време само когато почиваме", споделя Флоранс, управител на италиански ресторант в Ница.

Хубавата храна, гарнирана с качествено вино, наистина е част от изкуството да живееш, което франзузите умело практикуват. На обратния полюс са канадците и американците, които държат призовете за "бързо хранене". Малко повече от час им е достатъчен, за да изядат дневните си ястия.

Специалисти по хранене отбелязват, че хората, които отделят повече време за хранене, вероятно консумират по-здравословни храни, а бързото ядене ни кара несъзнателно да приемаме повече храна, което води до затлъстяване и свързаните с него заболявания.