0

Е дна от най-разпознаваемите части на Титаник се разпада след повече от век на дъното на океана.

ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ОКЕАНА: Таен склад пази историите от "Титаник"

Историята на историческото корабокрушение бе увековечена от едноименния филм на Джеймс Камерън от 1997 г. Една от най-известните сцени във филма е в началото на лентата, когато Джак, изигран от Леонардо ди Каприо, вдига във въздуха Роуз (Кейт Уинслет), докато двамата стоят на носа на океанския лайнер.

МИСТЕРИЯ: Призраците на „Титаник“ наводниха музей!

Безпилотно гмуркане без екипаж до останките на „Титаник“ това лято разкрива, че част от носа на кораба се е разпаднала, съобщи National Public Radio (NPR).

Това е най-скъпата вещ от „Титаник“, продавана на търг (СНИМКИ)

„Когато стигнахме до останките миналия месец открихме, че парапетът от левия борд е паднал“, каза Джеймс Пенка, изследовател от RMS Titanic, Inc. - компанията, която има единствените права за спасяване на останки от „Титаник“.

„Това е много естествено нещо, различните части на парапета стават все по-слаби. Но най-често фотографирания и емблематичен парапет да лежи сега на дъното на океана, това вече е значителна промяна.“

„Титаник буквално никога няма да изглежда по същия начин“, добави той.

RMS Titanic направи откритието, след като за първи път от 2010 г. изпрати подводница до останките на кораба, оборудвана „с камери с висока разделителна способност и оборудване за сканиране“.

Една от целите на мисията беше да се намерят и фотографират артефакти, които могат да бъдат възстановени в бъдеще, каза Пенка. Най-желаният предмет беше "Диана от Версай", висока 61 см бронзова статуя от първокласния салон на „Титаник“. Статуята е снимана за последен път през 1986 г. и шансовете да я намерите отново са като да намерите „игла в купа сено“, добави Пенка.

„След много опити и грешки успяхме да намерим Даяна и да направим първите й снимки от 38 години и я намерихме в последните часове, оставащи от експедицията“, разкри Пенка пред NPR.

По време на гмуркането изследователите са направили и 2 милиона снимки на „Титаник“. Времето е от съществено значение, за да се документира с камера възможно най-голяма част от корабокрушението, тъй като учените прогнозираха , че бактериите могат да погълнат достатъчно от металната рамка, така че руините да изчезнат след няколко години.

Повече от век след като потъна по време на първото си плаване през 1912 г., убивайки повече от 1500 от пътниците си, историята на „Титаник“ продължава да привлича авантюристи, надяващи се да видят корабокрушението със собствените си очи. Но пътуването до вечният гроб на кораба, на повече от 3600 метра дълбочина в Атлантическия океан, е изпълнено с опасности.

Миналата година затворената вече компания OceanGate Expeditions прикова погледите на целия свят, когато петима души загинаха, след като тяхната подводница Titan имплодира по време на спускането си, оставяйки поле от отломки на океанското дъно.

След инцидента RMS Titanic заяви, че планира ново гмуркане до останките на кораба, но то няма да се извърши веднага след трагедията.

Източник: Business Insider