0

Д амска чанта, изработена от кожа на алигатор, и малки флакони с парфюм, които все още издават мощен аромат, са само част от скъпоценните артефакти, открити на най-известния корабокрушенец в света – кораба „Титаник”.

Точното местоположение на склада, където се съхраняват, е строго пазена тайна поради стойността на съдържанието му. Всичко, което можем да кажем, е, че е някъде в Атланта, Джорджия, в САЩ. Вътре рафтовете са пълни с хиляди артикули: от обърната вана и назъбен илюминатор до сложно гравирани стъклени изделия и малки копчета.

Би Би Си получи рядък шанс да разгледа хранилището и да открие историите зад някои от тези обекти.

Снимки на съкровищата от "Титаник" може да видите ТУК!

Модистка

„Това е наистина красива, модерна малка чанта“, казва Томасина Рей, директор на колекциите за RMS Titanic Inc, компанията, която е възстановила тези артефакти. Американската фирма има права и през годините е извадила 5500 предмета от мястото на корабокрушението, част от които са изложени по целия свят.

Чантата е изработена от кожа на алигатор и е оцеляла десетилетия в дълбините на Северния Атлантик. Запазени са и деликатните предмети вътре, разкриващи подробности от живота на собственичката - пътничка в трета класа на име Мариан Мийнуел. Тя е била модистка на 63 години и пътувала до САЩ при скоро овдовялата си дъщеря. В чантата има снимка на жена, която вероятно е майката на Мариан, както и документи за новия живот в Америка, включително ръкописно препоръчително писмо от бившия й хазяин в Лондон. В него се казва: „Винаги сме намирали госпожица Мийнуел за добър наемател, точен с плащането.“

Нейната карта за медицински преглед също е била в чантата, тъй като всички пътници в трета класа трябвало да докажат, че не носят болести в САЩ. Но този изцапан с вода документ разкрива трагичен обрат на съдбата.

Мариан е била резервирала билет за друг кораб, който не отплавал, и така е била прехвърлена на „Титаник”. За да стане един от 1500 души, загубили живота си.

Ухание

Предмети, принадлежали на оцелели, също са извадени от дълбините.

В пластмасов контейнер се пазят флакони с парфюм. Те са запечатани, но силният им аромат излиза дори след десетилетия на морското дъно.

„На борда е бил продавач на парфюми и той носел над 90 от тези малки флакони“, обяснява Томасина. Той пътувал във втора класа.

Шампанско

В колекцията има и бутилка шампанско - пълна с пенливата течност, и е с корковата си тапа. Когато „Титаник” потъва през 1912 г., след като се сблъсква с айсберг, корабът се разцепва и съдържанието му се разсипва. „Има много бутилки на дъното на океана и много тенджери и кухненски прибори, защото корабът се е разбил около една от кухните“, казва Томасина. На борда имало хиляди бутилки шампанско. Както и фитнес зала за най-богатите пътници.

Колекцията пази и хиляди масивни метални нитове, които са държали дебелите му стоманени плочи. Някои от тези нитове са тествани, за да се види дали съдържат примеси. „В тях има високи концентрации на шлака, която е подобен на стъкло материал, който ги прави може би малко по-крехки на студено“, обяснява Томасина Рей. Има още много да се научи как точно е потънал корабът.

Класите

Животът на борда е различен за социалните класи - дори до чашите и чиниите. Бяла третокласна чаша е проста и здрава, с яркочервено лого на Бяла звезда. Чинията от втора класа има красива синя флорална декорация и изглежда малко по-фина. Но първокласната чиния за вечеря е направена от по-деликатен порцелан. Има златна облицовка и под светлината можете да зърнете сложен модел на гирлянд. Богатите пътници в първа класа получавали сребърен сервиз за храна.

Съхранението

RMS Titanic Inc е единствената компания, на която е разрешено законно да възстановява артикули от кораба - от 1994 г. Но условията са строги - те винаги трябва да останат заедно, за да не могат да бъдат продадени поотделно и да бъдат правилно консервирани.

Досега всички артефакти са събрани от полето за отломки. Но наскоро фирмата разпали полемика, заявявайки желанието си да извади обект от самия кораб - радиооборудването, което предава сигналите за помощ на „Титаник” в нощта на потъването.

Скоро може да има нужда от повече място на рафтовете на този таен склад.

Последната експедиция на компанията до обекта включва правенето на милиони изображения на останките, за да се създаде детайлно 3D сканиране.

Освен че изследва текущото състояние на радиостанцията, екипът също така идентифицира обекти сред отломките, които биха искали да извлекат при бъдещи гмуркания.

*Автори: Ребека Морел, Алисън Франсис, Би Би Си

Със съкращения. Заглавието е на редакцията.