0

П одправка, която се използва масово за всяко ястие, се оказа наркотик.

Става въпрос за солта.

Докторът на медицинските науки и именит диетолог Мариат Мухина твърди, че солта е пристрастяваща и това може да се превърне в рисков фактор за хипертония.

Има хора, които възприемат натриевия хлорид - т.е. готварската сол, като "стимулант на вкуса" и са склонни постоянно да увеличават количеството сол в храната си, каза лекарят.

"Направихме проучване на вкусовите рецептори на хората. Някои хора свикват със солта като стимулатор на вкуса. Те развиват полунаркотична зависимост към солта. Те постоянно трябва да увеличават дозата, за да раздразнят вкусовите рецептори на езика си. Те още не са опитали храната, но вече започват да я осоляват", обясни той

За тези, които са свикнали със солени ястия, Мухина съветва да добавят в ястията сол с намалено съдържание на натриев хлорид.

"Например черната сол от Кострома е с намалено съдържание на натриев хлорид поради голямото количество други съставки. Тя има пикантен, но солен вкус, не задържа вода в организма и е богата на йод, калий, сяра и желязо. Хималайската сол - важното е да не е фалшива - съдържа магнезиеви йони, манган, има мед, цинк, селен, калий, на практика е минерален препарат", допълни диетологът, цитиран от БГНЕС.