0

С археологически открития в тропическата джунгла на Австралия се похвали пред „Телеграф“ професор Николай Овчаров. 

Седмица вече продължава голямото му пътешествие там и в Нова Зеландия, за което се подготвя от няколко години.

Историкът и археолог проф. Николай Овчаров: Открихме най-големия римски храм на водата в Перперикон

„Буквално прелетяхме над най-малкия континент - от Сидни към Мелбърн на юг, а после на север към Кернс“, разкри известният археолог. Уточнение - на север в това място означава към тропическите ширини и екватора. 

Първата сериозна спирка на проф. Овчаров е била край Кернс, само на  800 км от Нова Гвинея.

В АСПЕНДОС: Проф. Овчаров разкри римска мозайка от 2-3 век (СНИМКА)

„Сред гъстите лиани в джунглата, спускащи си от палми и евкалиптови дървета, събирам останките на военен самолет от Втората световна война. Точно като в американските филми за кървавите схватки с японците по тихоокеанските острови. И наистина това е C 23 Douglas, който е летял тук през 1942 г. по време на ожесточените бомбардировки от японците на австралийския град Дарвин, наречен втори Пърл Харбър. Наистина гледката на катастрофиралия сред джунглата самолет е уникална“, сподели проф. Овчаров. 

Самолетът, възхищението си от който той сподели с читателите на „Телеграф“, е прочутият "Джеронимо".

Проф. Николай Овчаров пред „Телеграф“: Първото светилище на Орфей в света е било у нас

Този ветеран от войната взема през 1984 г. участие в хитовата лента "Небесни пирати" и е "катастрофиран" край Великия бариерен риф край крайбрежието на Австралия.

„Но без съмнение гледката е велика и напомня за ужасите на тихоокеанската война. А моят път продължава - първо към Улуру или Червената скала, най-голямото светилище на аборигените в Австралия, а после - при маорите в Нова Зеландия. Дано късметът е с мен!“, призова археологът.