0

А рхеолози, ръководени от проф. Николай Овчаров, напълно разкриха най-големия римски храм на водата (НИМФЕУМ) на Перперикон. Това обяви самият той пред „Телеграф“. „Храмът е от II-III в. от новата ера и показва невероятните умения на древните строители. Намира се на входа на Южния квартал, откъдето е минавал основният път за Перперикон, който е водел от града към минаващия по крайбрежието на Егейско море прочут път Виа Егнация, водел от Рим към Константинопол“, уточни той и добави, че по него работят от 2001 г., тъй като е на 6 м дълбочина.

„Стана ясно, че действително има цистерна, съдържаща над половин милион литра питейна вода. Над цистерната се е развивал храм. От три страни грандиозната цистерна е издялана в скалите на дълбочина 5 метра, а от север е бил изграден масивен зид от квадрови блокове. На лицевата страна е била оформена представителна чешма с бронзови чучури под формата на животински глави, а вероятно е имало и фонтан.

Над резервоара е съществувал втори етаж, където се е намирал същинският храм, в който са почитани водните божества – нимфите“, разказа археологът. По думите му всички тези детайли са се намирали в общ архитектурен комплекс с колонади и богата украса от профилирани корнизи.

“Забележителна е сложната система от издълбани с невероятна прецизност канали в скалата. Отводняването е ставало чрез издялан с невероятно умение на каменоделците главен отточен канал. Той е на две нива, като е покрит с плътни каменни плочи. Към него съществува цяла система от по-малки канали, преливници и водостоци”, обясни проф. Овчаров.

От думите му стана ясно, че в дълбока древност нимфеумите са били малки светилища, посветени на водните нимфи.

Храмът на водата е част от цяла серия култови езически паметници от римския период, разкрити през последните години в Южния квартал на града. Сред тях са Храмът на Тракийския конник, Храмът на източния бог Митра, Храмът на виното, на предците и др. “Същевременно върви изпълнението на двата европейски проекта – за посетителския център, а другият е за консервация и реставрация на стойност над 8 млн. лева.

В него освен нимфеума влиза и голямата базилика в Родопите – 40-метровата катедрала с колони, 13 сгради в акропола, няколко съоръжения, една църква в подножието“, описа той и добави, че всичко това трябва да приключи до есента.