0

К ъсметът не изоставя именития ни археолог проф. Николай Овчаров – по време на голямо научно пътуване из Мала Азия в историческата област Кападокия той се натъкна на впечатляваща находка, след като за малко да настъпи орнамент от красива римска мозайка.

Буквално часове преди имения си ден археологът се завърна от пътуването и нямаше търпение да сподели за успеха. Пред „Телеграф“ той разкри какво се е случило.

Почивка

Окрилен от това, че е изпълнил всички набелязани задачи в търсенето на аналогии на уникалния скален град Перперикон в Кападокия, той решил да си даде почивка и да разгледа още няколко интересни антични града по Егейското крайбрежие на Мала Азия - античните Перге, Аспендос и Анталия. Докато бродел из руините на Аспендос, професорът съзрял искрящи цветове под краката си. Навел се и дръпнал снопче трева, при което до нозете му изникнал красив орнамент от римска подова мозайка. „Встрани тя навлиза под дебел слой глина. Явно продължилите няколко дни проливни дъждове бяха отмили почвата и се бе показал подът на великолепна сграда от Римския период 2-3-ти век. Няколко минути по-късно бях при пазителя и им съобщавах за находката си. Надявам се турските колеги археолози в скоро време да разкрият великолепния дом на богатия гражданин на Аспендос“, разказа пред „Телеграф“ проф. Овчаров.

Професор Николай Овчаров по време на експедицията

 Професор Николай Овчаров по време на експедицията
Личен архив

Хипотеза

В областта Кападокия, на територията на днешна Турция, има уникални скални комплекси от езически и християнски храмове, както и цели подземни градове. Специалистите по тракология неведнъж са изказвали хипотезата, че обитаващите Мала Азия през II хил. пр. Христа хети и лувийци са били тясно свързани родствено с траките. Именно тогава е създаден храмът на Дионис на Перперикон, където са станали толкова важни за света предсказания. Не случайно предполагаемото най-ранно име на скалния град в Родопите е Пергам (Пергамон), а това е името на един от най-важните свещени градове в Мала Азия според проф. Николай Овчаров.