0

Н овият световен температурен рекорд е "смъртна присъда" за човечеството. Това мнение изрази в интервю за Sky News Фридерике Ото, климатолог от Института за изменение на климата и околната среда Грантъм към Имперския колеж на Великобритания .

Според Националния център за прогнозиране на околната среда на САЩ средната температура на планетата в понеделник 3 юли е достигнала 17,01 ° C. Предишният рекорд беше поставен през август 2016 г., когато средната в света температура беше 16,92 градуса.

"Това не е крайъгълен камък, който трябва да празнуваме. Това е смъртна присъда за хора и екосистеми", каза Ото.

Тази година ООН предупреди за повишаване на глобалните температури поради изменението на климата и природния феномен Ел Ниньо, свързан с фазите на океанското течение. Особеността на фазовата промяна е, че по време на Eл Ниньо топлината от атмосферата интензивно отива в океана, а по време на Ел Ниньо потокът преминава от океана към атмосферата.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че организацията очаква поредица от екстремни метеорологични явления като наводнения, урагани и горещи вълни да ударят света през следващите месеци.