0

В етеран от британската армия е първият човек с два ампутирани над коляното крака, изкачил връх Еверест, а шерпският водач Пасанг Дава Шерпа изравни световния рекорд за най-много успешни изкачвания на върха, предадоха Пи Ей мидия/ ДПА.

43-годишният Хари Буда Магар, който е загубил крайниците си в Афганистан преди 13 години, достигна върха на 19 май.

Ветеранът мечтае да изкачи Еверест още от детските си години. Напуска Непал, за да отиде да служи в британската армия. Той твърди, че е бил убеден, че животът му „напълно свършил“, след като загубил краката си.

Благодарение на благотворителни организации за военни Буда Магар получил възможност да се включи в разнообразни спортни дейности, което му е помогнало да си върне увереността.

Първоначалният му план е бил да изкачи Еверест през 2018 г. По това време обаче е било забранено изкачването на върха на хората, чийто два крака са ампутирани, както и на слепи, в опит да се намалят смъртните случаи.

Това подтиква Буда Магар да участва в кампанията за премахване на ограничението. За изкачването си ветеранът получава специално проектирани протези за крака, които са предназначени за лед и сняг.

След като слезе от планината, той с нетърпение очаква да изкара време със семейството си в дома си в Кентърбъри, но иска и да се върне в Афганистан – на мястото, където е загубил краката си, за да изрази своята благодарност.

„Ако не се беше случило това, нямаше да изкача Еверест. Каквото и да се случи, се случва за добро“, каза той за ДПА.

По-рано днес пък шерпският водач Пасанг Дава изравни рекорда, който колегата му Ками Рита постави миналата седмица, като стъпи на върха Еверест за 27-и път, съобщи ДПА, позовавайки се на властите в Непал.

Известният като Па Дава, който е на 46 години, изравни рекорда на Ками Рита (26 изкачвания) на 14 май. Миналата седмица обаче Ками Рита отново подобри собствения си рекорд, като направи 27-ото си успешно достигане на върха. В момента той отново е на път към Еверест.

Двамата водачи са родени в шерпско селище в подножието на Еверест и работят като водачи на алпинисти от 90-те години на миналия век насам. Опитът на шерпите и познаването на местните условия са от решаващо значение за безопасното преминаване на стотиците алпинисти, които изкачват най-високия връх на планетата всяка година.

Повече от 400 души вече са стъпили на Еверест тази година. Най-малко 11 души са загинали, а двама са в неизвестност, каза Бигян Коирала от Министерството на културата, туризма и гражданската авиация на Непал, предаде БТА.

В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра, припомня ДПА.