0

П овече от хиляда вида палми са застрашени от изчезване, установи проучване, цитирано от Би Би Си. Авторите му са използвали изкуствен интелект за оценка на риска за цялото семейство палмови растения - от палмовите дървета до пълзящите растения.

Палмовите са обширно растително семейство, което осигурява храна и подслон на милиони хора.

"Трябва да направим всичко необходимо за защита на биоразнообразието и това включва повече от хиляда вида палми, за които вече знаем, че са застрашени", каза ръководителят на изследването д-р Сайдони Белот от Кралските ботанически градини Кю, Лондон.

С помощта на изкуствен интелект, който заема мястото на скъпото и времепоглъщащо традиционно официално преброяване, екипът изследователи от Кю установява, че над хиляда вида или малко над 50 на сто от палмовите растения, са застрашени от изчезване.

Проучването е публикувано в специализираното издание "Нейчър еколъджи енд еволушън" и прогнозира риск за 1381 вида от семейство палмови.

"С тази прогноза можем да помогнем за създаването на приоритети в консервационната дейност и за определяне на видовете за опазване в страните, в които са най-силно застрашени", каза д-р Стивън Бахман от екипа по опазване на видовете в Кю и един от ръководителите на изследването.

Според авторите му приоритетните райони за предприемане на действия са Мадагаскар, Нова Гвинея, Филипините, Хавай, Борнео, Ямайка, Виетнам, Вануату, Нова Каледония и Сулавеси, съобщи БТА.

Палмите са сред растенията с най-голямо икономическо значение от всички растения в семейство палмови, като стотици от видовете съдействат за издръжката на милиони хора по света. Растенията осигуряват строителен материал, използват се за прехрана и лечение на стотици общности в тропическите райони.