0

П о правило повечето диети (с изключение на винената) предполагат пълен отказ от спиртни напитки.

По правило повечето диети (с изключение на винената) предполагат пълен отказ от спиртни напитки.

От друга страна, народната мъдрост гласи, че алкохолът е полезен за храносмилането. Наистина ли трябва ли да се търси истината във виното?

Алкохолът наистина влияе на храносмилането - обаче го прави не по начина, по който би ни се искало. Питиета като бирата и водката забавят преработването на храната от организма. В същото време алкохолът притъпява вкусовите ни рецептори и така ни пречи да се насладим на ястията.

Червеното вино е полезно за сърцето - този факт е доказан и дори има медицинско обяснение. Виното съдържа полифеноли, които се явяват антиоксиданти. Но не по-малко антиоксиданти има в гроздовия сок и черния чай.

Колко калории има в алкохола:

На първо място са ликьорите - 300 калории в 100 г.

На „почетната" втора позиция е водката - около 250 калории в 100 г. Приблизително съща е калоричността на уискито и ракията.

Третото място е за коняка и брендито - 175 калории в 100 г.

Относително „безобидна" е бирата - около 60 калории.

250 мл чаша вино (бяло или червено) може да се сравни по калоричност с пакет чипс (над 200 калории), а правилото е колкото повече захар във виното, толкова повече калории.

Източник: mila.bg