0

П агубна любов и смърт властват над Нил в струващо 120 млн. паунда - $160 млн., кинопиршество.

Кенет Брана като продуцент, режисьор и изпълнител на главната роля на инспектор Еркюл Поаро за пореден път прави истинска класика по прочуто криминале на Агата Кристи. Започна с „Убийство в Ориент експрес“, а сега продължава със „Смърт край Нил“. Отново филм, напомнящ за най-бляскавите времена на киното, премиерен от днес по салоните в страната. Романът, по който е правен филмът, е издаден през 1937 г.

Историята в „Смърт край Нил“ е ясна и се развива на борда на парахода „Карнак“, който пори вълните на величествената река. Идиличната ваканция на Еркюл Поаро е прекъсната от жестоко убийство. Уви, това убийство е само началото.

Редица опасности и поредица шокиращи обрати държат зрителя в напрежение до самия край, а за тези, които не са чели романа, истината за престъплението е неочаквана, шокираща и брутална и разкрива какви са смъртоносните последици от емоционалния хаос, предизвикан от пронизващата и обсебваща любов. Всеки от пасажерите на „Карнак“ е заподозрян, всеки крие тайна и всеки има мотив за убийство. Но само Поаро може да реши кой наистина е извършителят.

В най-добрите традиции от творчеството на Агата Кристи „Смърт край Нил“ обединява мистична драма и трилър в разтърсващ сюжет и предлага на зрителите незабравимо и вълнуващо изживяване, изпълнено с изтънченост, блясък, романтика и смърт.

Филмът трябваше да има премиера в края на 2019 г., но след няколко пренасочвания заради световната пандемия показването на „Смърт край Нил“ идва сега. В продуцентския екип са внукът на Агата Кристи - Матю Причард, както и правнукът й Джеймс Причард. Освен Брана в актьорския състав са Гал Гадот, Арми Хамър, Роуз Лесли, Анет Бенинг и др.

С Хамър имаше сексистки скандал, в който бе замесена и българка – поне така се твърдеше. Та жена от Източна Европа го обвини, че й обещал да се разведе със съпругата си и един хубав ден решил да я изнасилва многократно. Засега обвиненията не са потвърдени, но каквото и да се реши, едва ли Хамър ще има след това успехи в киното. Брана все пак успя да го запази и да не преснима сцените с него, което ще е удвояване на бюджета.

Заради Гал Гадот – която е популярна израелска звезда, както и за филмите й в ролята на Жената чудо, така и за „Смърт край Нил“ има забрана за показ в Ливан и Йордания.

Любопитен момент е снимането на бижутата във филма. Кенет Брана държал изключително много те да са оригинални, а не стъкълца вместо скъпоценни камъни. За снимките му предоставили и прочутия жълт диамант „Тифани“, който сега е част от огърлица. Тя е носена само 4 пъти от 1877 г., когато камъкът е открит в Южна Африка.

Носили са я мисис Шелдън Уайтхаус през 1957 г., Одри Хепбърн през 1961 г. за рекламни снимки към филма „Закуска в Тифани“, Лейди Гага за връчването на наградите „Оскар“ през 2019 г., както и преди няколко месеца от Бионсе за рекламни снимки. За „Смърт край Нил“ има снимки, на които е този прочут жълт диамант, но има и такива, на които е снимана негова реплика. Другите бижута също са оригинални.

Така „Смърт край Нил“ става от малкото филми, където наистина са заснемани едни от най-скъпите бижута на планетата.