0

С нимането на космически сцени пред зелен екран скоро може да остане в миналото, предаде BGNES. Space Entertainment Enterprise (SEE) - компанията, която съвместно с Дъг Лиман продуцира предстоящия космически филм на Том Круз - разкри плановете си да открие в Космоса телевизионно и филмово студио, както и студио за стрийминг съдържание и спортна арена, чието откриване е планирано за края на 2024 г.

Наречен SEE-1, модулът за производство и излъчване на филми, телевизионни, спортни предавания и развлечения в условията на микрогравитация - първият в света - ще бъде монтиран на станцията Axiom Station.

Това е комерсиална космическа станция, изграждана от компанията Axiom Space, която ще се прикрепи към настоящата Международна космическа станция (МКС), преди да започне да се движи самостоятелно в орбита.

Плановете за модула включват провеждане на филмови, телевизионни, музикални и спортни събития, както и присъствие на артисти, продуценти и творци, които искат да създават съдържание в нискоорбитална микрогравитационна среда.

Същевременно се дава възможност за разработване, продуциране, записване, излъчване и стрийминг на живо на съдържание.

SEE възнамерява също така да произвежда свое собствено съдържание и събития в модула, както и да ги предоставя на трети страни, съобщи сп. "Холивуд Рипортър".

SEE е съоснована от Елена и Дмитрий Лесневски - съпродуценти на първия холивудски филм на Круз, който ще бъде заснет в открития Космос. Сред партньорите, консултантите и съветниците на компанията има бивши изпълнителни директори на HBO, Endemol и Viacom, както и базираната в Ню Йорк инвестиционна банка GH Partners. Понастоящем компанията води разговори с инвеститори и търговски партньори по проекта, като скоро е планиран допълнителен кръг за набиране на средства.

Планира се SEE-1 да влезе в експлоатация през декември 2024 г., в началото на монтажа на Axiom Station в орбита. Когато първоначалната конфигурация на станцията бъде завършена и тя бъде готова да се отдели от МКС през 2028 г., студийният модул ще съставлява една пета от общия й обем.

"От Жул Верн до “Стар Трек” научнофантастичните развлечения са вдъхновявали милиони хора по света да мечтаят за това какво може да донесе бъдещето - каза главният оперативен директор на SEE Ричард Джонстън. - Създаването на място за развлечения от следващо поколение в Космоса отваря безброй врати за създаване на невероятно ново съдържание и превръщане на тези мечти в реалност".