0

Ф ренските ветеринари за пръв път откриха новия коронавирус в домашна котка, която най-вероятно се е заразила от своя стопанин, предаде АФП.

Френските ветеринари за пръв път откриха новия коронавирус в домашна котка, която най-вероятно се е заразила от своя стопанин, предаде АФП.

В съобщение на Националното ветеринарно училище Алфора се казва, че е констатирана първата инфекция на домашна котка във Франция, която се е оказала носител на вируса SARS-CoV-2.

Както и при други потвърдени случаи в други страни, котката е живяла с човек, заразен с вируса на Ковид-19, се казва в съобщение на организацията.

Били проведени тестове за наличие на коронавируса у домашни любимци на жителите на няколко парижки района, при които било заподозряно присъствието на заразата. Един от анализите, взет от споменатата котка, се оказал положителен. При животното се наблюдавали характерните дихателни и стомашно-чревни симптоми на болестта. Но специалистите отбелязват, че заразата сравнително трудно се предава на домашните любимци, даже при контакт със заразени стопани. Ветеринарите препоръчват в такива случаи животните да се държат на дистанция от инфектираните хора.