0

К ултовото за БСП и други леви формации място под Чинията на връх Бузлуджа, известната Историческа поляна , превзеха за две нощи в петък и събота фенове на рок-музиката, които взеха участие в първия по рода си фест „Рок култура“.

Под ритъма на стари и нови парчета, изсвирени от музикантите на „Кикимора“ и местните банди „INSPIRATION” и „ SEVI” те се обявиха за превръщането на рушащия се на на върха монумент в място, от където ще звучи музика, ще се твори изкуство и милиони ще идват за да разглеждат сградата като облазец за надживяла времето си архитектура.

По този начин си представя бъдещето на национализирания през 90-те години на миналия век арх. Дора Иванова, която пристиган специално от Берлин за да представи за пореден път проекта си за спасяването на някогашния тоталитарен символ.

„РОК КУЛТУРА е първо събитие на Бузлуджа за спасяване на паметника като културен символ – обединител!“, обяви кметът на Казанлък Галина Стоянова, която наскоро организира специална кръгла маса с участие на народни представители за бъдещето на монумента.

„Да скъсаме с политиката и да разглеждаме Бузлуджа като архитектурен монумент!“, призова от своя страна народният представител в 44-то НС от ГЕРБ Борис Кърчев.

„Добре дошли на наша територия! Наслаждавайте се на хубава музика! Обичайте България!“, поздрави верните фенове на рока и директорът на национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов, който беше формален домакин на проявата.

Организаторите на феста споделиха, че първоначмалната им идея за сцена да бъдат използвани стълбите към централния вход на монумента се провалила поради невъзможността да бъде осигурено там електрическо осветление. Освен това се оказало че в района има близо 50 полудиви коне, собственост на местен бизнесмен , който ги пуснал на...самоотглеждане.Част от животните при лошо време се събирали под козирката на стоманобетонния мастадонт, който в момента приличал на конюшня.

Специален интерес към събитието проявиха от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, от катедра „Културология“ на СУ“Свети Климент Охридски“, и няколко десетки деца, които се подготвят в съседна туристическа база за участие в международната олимпиада по астрономия.

В неделния предиобед рок-.феновете поднесоха цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и неговите загинали на това място преди 149 години четници, след което на поляната по покана на сдружение „Приятели на фолклора“ се изви кръшно българско хоро.