0

К ой не обича диня? Особено в най-големите жеги…Този плод е един от най-предпочитаните в летните горещини, тъй като едновременно разхлажда, утолява жаждата, а вкусът му е превъзходен.

Кой не обича диня? Особено в най-големите жеги…Този плод е един от най-предпочитаните в летните горещини, тъй като едновременно разхлажда, утолява жаждата, а вкусът му е превъзходен.

Спирайки се на пазара сред купчината дини или на щанда в магазина често си мислим, че ако не сме опитен фермер или търговец, избирането на добре узряла, сочна и сладка диня би било чист късмет.

Ето няколко неща, които ще ни заведат при най-добрата диня.

1.Обърнете внимание на размера на динята

Изберете средно голям плод. Каквато и диня да изберете, важно е да знаете, че тя трябва да се усеща по-тежка за размера си ако искате да е добре узряла.

2. Инспектирайте опашката на динята
По-изсушената на външен вид опашка показва, че динята е узряла. Ако опашката е зелена, това вероятно означава, че е откъсната прекалено рано и няма да е узряла.

3.И добрия стар трик, който повечето от нас познаваме – почукването върху динята.При почукване върху кората, една добра диня ще издаде кух звук. Ако плодът не е узрял почукването ще издаде “тъп” звук.

4. Дините се делят на момчета и момичета
Много хора не знаят, че фермерите делят дините по пол. Например, “момчетата” са по-големи разбира се и имат продълговата форма. Те са и по-воднисти на вкус. “Момичетата” дини имат по-закръглена форма и са по-сладки.

Съхранение:

След като си купите най-добрата диня съхранявайте я на тъмно и хладно място за не повече от 4 дни. Ако ще я съхранявате за по-дълго, прехвърлете я в хладилника.