0

Ш амфъстъкът има най-твърдата черупка, показва изследване на специалисти от виенския Университет по природни ресурси и естествени науки, цитирано от изданието "Сайънс адвансис".

Шамфъстъкът има най-твърдата черупка, показва изследване на специалисти от виенския Университет по природни ресурси и естествени науки, цитирано от изданието "Сайънс адвансис".

Ядките са обвити в микроскопична структура от преплетени клетки, които са толкова плътно свързани помежду си, че почти никога не се разделят една от друга. Тази структура е изключително здрава и може да се използва за производството на предпазни средства като каски.
Екипът от учени няколко години изследва черупки от шамфъстък, орех, шишарка и други. Оказва се, че тайната на ореховата твърда обвивка се крие в триизмерни клетки във формата на пъзел, които са с преплетени. Такива клетки изграждат и тази на шамфъстъка.


За да разберат колко здраво са свързани помежду си, изследователите проучват в наномащаб счупени парчета от черупки от орех и от шамфъстък.
Когато изследователите разглеждат ръбовете на счупените черупки под микроскоп, установяват, че много от клетките на ореховите черупки са се отделили от съседните. При шамфъстъка обаче повечето клетки остават свързани помежду си и разделянето им е доста сложно.
Тестът за здравина също показва, че черупката на шамфъстъка е много по-твърда и това се дължи на изключително силната свързаност между клетките.
Данните от изследването са публикувани в "Роял съсайъти оупън сайънс".