0

Уникална за България пишеща машина, принадлежала на лирика Кирил Христов получи старозагорското четвърто  основно училище , чийто патрон е поетът. Машинката, модел „Mignon“ е произведена от немския концерт АЕG  и е модел, излязал на пазара през далечната 1923 година. До сега е съхранявана от внучката на писателя Невена Христова, който прибавила към нея и стенен часовник, закупен от автора на култовото „Жени и вино, вино и жени“ от Германия  през 1926 година.

 За разлика от повечето пишещи машини, тази има лост, с който пишещият „избира” съответната буква от панела. Предимство на “MIGNON” е възможността за сменяне на панел и на печатащата ролка, като по този начин може да се избират различни шрифтове и езици. При свикване с уреда и днес може да се достигне до скорост от 100 символа в минута, обясняват познавачите.При срещата си представители на старозагорското школо внучката на Кирил Христов споделила намерението си да подари за в бъдеще маслен портрет на поета, рисуван от Борис Денев/1889-1963/, който е илюстрирал първото издание на поемата му „Чеда на Балкана“ , както и цялата  съхранена през десетилетията негова лична библиотека.От 10-о ОУ „Кирил Христов“ уточняват, че в процес на подготовка е музейна сбирка за живота и делото на патрона им, която ще бъде готова до края на март. Вече има заделено помещение, където в момента се съхранява и оригиналната посмъртна маска на твореца, свалена от проф. Андрей Николов в деня на кончината му – 7 ноември 1944 г.. Маската се е съхранявала в дома на писателя Христо Цанков-Дерижан, тя беше дарена на Стара Загора от неговия внук , именития режисьор Вили Цанков . В учителската стая и коридорите на школото има пет портрета на Кирил Христов, рисувани от различни художници.

Кирил Христов е роден на 29 юни 1875 година в Стара Загора, но отрано остава сирак и напуска града. В периода от 121 до 1938 г. живее и работи в Германия и Чехословакия, тъй като имал опасения за живота си заради остра епиграма срещу ВМРО. Завръща се след като получил уверенията на проф. Александър Балабанов чрез писателката Яна Язова, че смъртната заплаха е отменена. Умира от рак на 7 ноември 1944 година.Малка плоча върху фасадата на къща, построена на мястото на родния му дом напомня аз неговия старозагорски корен.