0

Н а две, покрити с масивни каменни плочи, гробници от епохата на Августа Траяна попаднаха работници от ВиК. Находката е по трасето на старозагорската улица „Христина Морфова“.

Под наблюдение на специалистите от регионалния исторически музей багерите внимателно разчистват пръстта, покривала две хилядолетия каменните плочи, под които са били положени останките на някогашни жители.

 Обектът е в непосредствена близост с мястото, където през 2016-а година бяха намерени други две,  изградени с огромни квадри, захванати с олово  и покрити с тежки плочи гробници. При отварянето им бяха намерени надгробни дарове край частично запазените 6 черепа и скелета,  а археолозите коментираха, че семейните гробници са били част от древния източен некропол на античния град.

Буквално на метри от  новата находка е разкрит и горният край на масивен каменен зид, предполага се, че става въпрос за стената на обществена сграда или някакво защитно съоръжение. Недалече от него има останки от погребение, при което тялото е било покрито с тухлени плочи.

Тепърва предстои повдигане на плочите и проучване на вътрешността, възможно е да се наложи разширяване на изкопа, за да се очертаят цялостните размери на находките.