0

Хотел на вода? Звучи ви абсурдно, но истината е, че олинклузивът вече не е същият, след като и круизните компании го въведоха за клиентите си. Насъбралите се почивни дни през последните две седмици все повече ни карат да се замислим кои интересни дестинации бихме искали да посетим по време на следващата отпуска. В същото време копнеем и за нещо по-различно от обичайните екскурзии, в рамките на които пристигаме някъде, прекарваме половината си време в леглото в хотела, защото все пак сме дошли да релаксираме, и неусетно как идилията свършва и идва време да се прибираме. Решението на тази дилема се крие именно в круизните пътешествия. Макар това да ни се струва скъпо удоволствие, в дължимата такса се включва почти всичко, което ще ни е необходимо за цялото това приключение като храна, настаняване, че дори и развлечения на палубата. Често на корабите можем да поплуваме в басейн, да поиграем баскетбол, да се запознаем с куп интересни хора, да посетим урок по йога, да си пробваме късмета в някое казино и какво ли още не. В същото време успяваме да разгледаме в пъти повече места, а докато плаваме до следващата дестинация и тук можем да лекуваме умората си върху възглавницата. А ето и кои според нас са топ 10-те места, до които можем да достигнем с кораб и си струва да посетим.

 

1.Големият бариерен риф, Австралия

Плаване из водите на едно от седемте природни чудеса на света е страхотно преживяване, което определено си струва да изпитаме. Големият бариерен риф в Австралия е най-големият жив организъм на Земята и се предполага, че може да бъде забелязан и от Космоса. Състои се от 900 острова и близо 3000 отделни коралови рифове, като площта му обхваща над 340 хил. квадратни километра. Не всички обекти в Големия бариерен риф обаче могат да бъдат посетени. Екосистемата тук е изключително уязвима, заради което се налагат строги ограничения, свързани както със замърсяването, така дори с добива на всякакви материали като нефт и газ. Забранен е дори подводният риболов. Естествено с нас винаги има екскурзовод, който обяснява на какво можем да се насладим по време на круиза. И въпреки че не можем да си хванем риба за вечеря, то поне имаме възможността да се насладим на подводния живот отблизо. Ето защо Големият бариерен риф е особено популярен сред водолазите. Природното чудо е дом на 15 000 вида риби, някои от които застрашени. Те са оцветени в най-разнообразни и уникални багри.

 

2.Бермудските острови

Сбъдната мечта за всеки любител на круизните приключения със сигурност представлява и посещаването на Бермудските острови. Лятото е пиковият сезон за круизи в Бермуда и до острова отплават кораби от няколко пристанища по източното крайбрежие, включително Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Балтимор, Норфолк, както и от Флорида. Само няколко секунди са достатъчни след като стъпим на горещия пясък, за да се потопим в изяществото на появилия се пред погледа ни пейзаж. Бермудските острови са най-северните коралови острови в света, но природата им е уникална за тези географски ширини. Рифовете създават преграда пред големите океански води и така, подобно на много други тропически острови, водите около брега са постоянно спокойни и прозрачни. Островите притежават великолепни плажове с бял и розов пясък, които ежегодно привличат милиони туристи. Вулканичният им произход пък е причина за изключителното плодородие на почвата. Затова и на тях вирее буйна тропическа растителност. Най-често срещаното дърво е кокосовата палма.

 

3.Дубай

Пищен и луксозен е градът-държава Дубай. Такъв е и круизът до Персийския залив, където се намира тя. Често туристите се отправят към тези брегове, за да опознаят арабските традиции и изкушения от Близкия изток, след което се връщат на кораба за поредната доза удобства и вечерни развлечения. Градът-държава е уникален, защото предлага за всекиго по нещо, поднесено с много внимание и лукс. Той впечатлява посетителите си с ослепителния футуристичен дизайн и визия на модерен мегаполис. Тук можем да посетим джамии, изключителни търговски центрове, луксозни хотели, великолепни плажове, голф игрища от световна класа, уникален ландшафт и пустинни пейзажи се преплитат в едно, за да направят зашеметяващ културен контраст със смес от традиционна архитектура и най-съвременни модерни сгради. Времето в Дубай е винаги горещо, като най-приятният период за посещения е двумесечието декември-януари. Тогава температурите не се покачват над 31 градуса по Целзий. Най-непосилно за хора от нашите ширини пък се оказва разглеждането на Дубай през юли, когато живакът в термометрите скача до 49 градуса.

 

4.Национален парк „Глейшър Бей”, Аляска

Макар Аляска да не е предпочитана туристическа дестинация заради суровите метеорологични условия, 49-ият щат в Америка предлага невероятни условия за пътешествия с круизни кораби. А разнообразието от градове и природни забележителности, които можем да разгледаме, докато се носим по океанската вода, е огромно. Сред най-посещаваните круизни дестинации тук е Националният парк и резерват „Глейшър Бей” - убежище за много мечки гризли и северноамерикански елени. Тук се намира и най-голямата неполярна ледникова шапка в света, а красотата на дивата природа в парка се дължи единствено на естествени процеси. Дълбоките речни каньони, оттеглящите се ледници, тесните протоци, наподобяващи фиорди и изобилния брой представители на дивия свят са само част от туристическите магнити на „Глейшър Бей”. Сред интересните животни, които можем да видим в парка е овенът на Дал.

 

5.Северозападният проход, Канада

Маршрутът през Северозападния проход ни превежда по водите на Арктика, което го прави нестандартно решение за прекарване на почивните дни. Въпреки това красивата природа ще събуди любопитството на всеки. Важно е преди да поемем на тази нестандартна екскурзия да се приготвим за изключително суровия климат, на който ще се подложим, като стегнем в багажа си дебели вълнени пуловери. Най-ниските измерени температури по дължината на прохода достигат до -35 градуса по Целзий, а най-високите – до едва 7. По време на круиза ще се възхитим от красотата на Канадския архипелаг, както и ще можем да посетим някои от най-големите му острови като Бафинова земя, Виктория, Елисмиър и други. Ще можем да зърнем и мястото, от където тръгват мигриращите на най-дълги разстояния птици. Сред животните, които ще видим, са още северният елен, вълк, полярна мечка, тундрова гъска, мускусен бик и т.н. В крайбрежните води обитават голямо количество тюлени, китове, моржове. Ненадминат плюс в круизите по Северозападния проход представлява и възможността да се докоснем до културата на ескимосите, които населяват Канадския архипелаг, и да се научим на някои от техните занаяти като лова и риболова. Те учудват с огромното си търпение, докато прекарват часове върху леда в очакване на морж или тюлен.

 

6. Панамският канал

Построен преди повече от 100 години, Панамският канал разделя Северна от Южна Америка. В същото време той свързва Тихия и Атлантическия океан. Често по него се осъществяват едни от екзотичните туристически круизи. Няма да сгрешим, ако наемем кораб за круиз из канала по всяко време на денонощието – околността радва окото както през деня, така и през нощта, когато малките светлинки на другите яхти и кораби се реят като звезди, а оживените разговори се чуват още отдалече. Непременно трябва да приготвим фотоапарата и по време на изгрева и залеза, които също ни радват с обаятелната си красота. Слънцето показва първите си лъчи, излизайки сякаш от Тихия океан, а след дългия ден се прибира в Атлантическия. Причината за прелестната гледка е наклонената S-образна форма на Панамския провлак. В туристическия център, разположен при шлюзовете „Мирафлорес”, можем да проследим историята на канала в снимки и документи.

 

7. Река Ли, Китай

Към цветен и утопичен свят ни води круизът по река Ли в Китай. Пътешествието с малка лодка ни дава възможност да проследим различните култури в държавата, да се влюбим в неподправената красота на местната природа. По време на круиза няма да видим индустриализиран Китай, а напротив – малки селца с оризови плантации. По пътя ще можем да се поздравим и с рибарите, търпеливо очакващи своята плячка, седнали върху бамбуков сал в реката. До лодката най-вероятно ще се приближат и местните търговци, които ще се опитат да ни продадат малки статуии на Буда и други сувенири. Ще се срещнем и с животинския свят на тукашната природа, и то отново във водата, където обикновено придремват огромни биволи. И всичко това на фона на варовикови скали. Неминуемо в рамките на круиза трябва да посетим и град Янгшуо – селище, в което място намират единствено доброто настроение и високият градус. Местността може да се похвали с многобройните си клубове и атракциони, с прекрасно уредените машрути за велотуризъм и катерене.

 

8. Национален парк „Игуасу”, Аржентина

Особен интерес за туристите представляват и круизите по река Игуасу, която ще ни отведе до многобройни водопади на територията на Южна Америка. В зависимост от състоянието на водната маса броят им варира от 150 до 300, а височината им е между 40 и 82 м. Всички те са образувани преди 120 милиона години. По-голямата част от тях са разположени във формата на подкова и са поместени в аржентинския Национален парк „Игуасу”, който е най-големият субтропичен резерват в света. На тази територия всъщност се разпростира значителен остатък от Атлантическата гора, една от най-застрашените области на Земята. Паркът приютява над 2000 растителни и животински вида, като същевременно е убежище за типичния див свят от този регион: тапири, гигантски мравояди, червени ревачи, оцелоти, ягуари и каймани. Красивата природа тук неведнъж е била предпочитано място за снимане от холивудски кино режисьори. Сред по-известните филми, заснети на територията на фона на прелестните водопади, е „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп”.

 

9. Град Асуан, Египет

Няма как да изброяваме най-предпочитаните круизни пътешествия, без да отбележим Египет. Плаването по река Нил остава една от най-популярните и привлекателни атракции за хора от цял свят. Великата река, която дарява страната на фараоните с плодородна земя, е отворила път и на десетки туристически кораби, циркулиращи от знаменитите храмове на Луксор до най-големия изкуствен водоем в страната край град Асуан, който от своя страна също си заслужава да разгледаме, ако имаме време. Това е и най-южният град на Египет и е успял да съхрани безценно историческо наследство от най-древни времена. В миналото местните забелязали, че слънцето тук най-продължително време не прави сянка и очертали на това място северния тропически паралел, който с модерни средства е установен малко по на юг. Англичаните построяват първата асуанска язовирна стена (Долната Асуанска стена), дълга 2 км., а години по-късно съветски и български специалисти полагат основите и на Горната Асуанска стена, дълга 3,6 км. и висока 111 м. В града са разположени и храмове и дворци от времето на фараоните. Каменоломните с червен гранит, в които са се сечели обелиските и колосалните статуи за цял Египет, също се намират около тази местност.

 

10. Остров Алкатрас, Калифорния

Релаксиращ круиз с ферибот ни предлага пътуването до остров Алкатрас в щата Калифорния. Той не предлага толкова природни забележителности, колкото останалите предложени територии, но представлява огромен интерес за хората с исторически нюх. Дестинацията е известна като бивш затвор, в който са лежали някои от най-опасните престъпници на САЩ, като за четири години тук е държан и Ал Капоне. Историята на острова гласи, че въпреки многобройните опити за бягство от охраняваната сграда, успешно такова не е потвърдено. Преди да се превърне в затвор пък Алкатрас е бил предвиден за остров, върху който да се построи морски фар. Днес островът е музей и е отворен за посещения и обиколки по всяко време на годината. Тук времето е винаги топло, но за съжаление разнообразието от животни не е голямо. Въпреки това на Алкатрас могат да се видят много видове птици и растения.