0

Б юст на Тодор Живков от порцелан с бронзираща боя се продава в ebay наред с бюстове на националните ни герои Христо Ботев и Васил Левски, показа проверка на „Телеграф“ в нета.

Бюст на Тодор Живков от порцелан с бронзираща боя се продава в ebay наред с бюстове на националните ни герои Христо Ботев и Васил Левски, показа проверка на „Телеграф“ в нета.

Цената за артефакта, почти карикатурно изобразяващ широко усмихнат бившия Първи, е наполовина по-ниска от тази за изображенията на революционерите ни.

Цена

За бюстовете на Ботев и Левски продавачът, който е от България, иска 41 долара, което е около 70 лева. А за Тато от порцелан с бронзово покритие цената е 22 долара, или около 37 лева. Любопитно е, че артефактите са представени като бронзови бюстове на български герои и политически лица, а снимките подсказват, че е имало цяла поредица такива изображения, включително такива на Ленин и Хитлер. Въпреки че изглеждат бронзови, такова е само покритието им, а в действителност са направени от порцелан.

Интересът към бюстовете на Тато и на революционерите ни е еднакво голям – от всеки са продадени по 6 броя, а в наличност са останали два-три.

Монети

Възпоменателна монета от времето на соца, емитирана в чест на 150-годишнината от рождението на Васил Левски, се продава за 169,65 долара (около 285 лева) също в ebay. Тя е отсечена през 1987 г. от чисто сребро. Продавачът – професионален нумизмат, който търгува предимно с древни гръцки и римски монети, е свалил цената с 55% от 377 долара (около 633 лева). Монетата е с номинал 20 лева и на лицевата й страна е ликът на Апостола.

Намаление

Друга възпоменателна монета с Левски се продава от същия нумизмат за 78,80 долара, или 132 лева. Цената й също е намалена с 60%, като старата е била 197 долара (около 331 лева). Монетата отново е сребърна и е емитирана през 1973 година по повод 100-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Френска антикварна къща пък е пуснала в ebay медал с лика на Христо Ботев на лицевата страна и кораба „Радецки“ на гърба. Исканата цена е 78 евро, или около 160 лева. Медалът е в чест на откриването на 28 май 1966 г. на кораба „Радецки“, възстановен по случай 90-годишнината от смъртта на Ботев.