0

Б адемите са сред храните, богати на калории, но и изключително широко използвани в редица хранителни режими и за това си има причина, пише БНР.

Бадемите са сред храните, богати на калории, но и изключително широко използвани в редица хранителни режими и за това си има причина, пише БНР.

Изследване, публикувано в „Mayo Clinic Proceedings”, анализира 22-ма мъже и жени с висок холестерол, които са претърпели поредица от диетични интервенции за период от три месеца.

Диетолозите открили, че след храносмилането, около 20% от калориите, свързани с мазнините в бадемите, не се усвояват в храносмилателния тракт. Това означава, че прогнозираните бадемови калории не съвпадат с това колко калории всъщност са усвоени от тялото.

Освен това участниците в проучването не са наддали на тегло, въпреки че са приемали повече мазнини и калории от бадемите.

Според водещия автор на изследването д-р Джон Сивенпипер от катедрата по хранителни науки в университета в Торонто, бадемите помагат за понижаване на холестерола и за кардиометаболитното здраве. "Освен това те осигуряват витамини, минерали и фитонутриенти, което ги прави добър избор за здравословна диета".

Това означава, че ако сте отброявали бадемите, които консумирате, за да ограничите калориите си въз основа на посоченото количество, може спокойно да увеличите консумацията на тези ядки, без да рискувате допълнителен прием на калории. И талията, и сърцето ви ще са ви благодарни за това.