0

В Брайтън-енд-Хоув, Англия, е приет закон, според който новите сгради с височина над пет метра трябва да имат специални тухли за гнездене на пчели самотници.

Всеки познава пчелите, които живеят в големи кошери - това са т.нар. социални пчели. Но има и самотни насекоми, които са мнозинство - почти 250 от 270-те вида, срещащи се в Обединеното кралство. Самотните пчели се считат за важни за опрашаването на растенията и изчезването им може да причини сериозни щети на местната екосистема.

И така, защо е решено насекомите да се спасяват с тухли? Оказва се, че пчелите самотници често се заселват в пукнатините на старата зидария. Но новите сгради се строят по такъв начин, че в тях няма дупки за насекомите, а пчелите страдат от това. Пчелните тухли са същите като обикновените тухли, но с дупки в тях: пчелите могат да се завират в тях и да живеят там.

Общинският съветник Робърт Немет, който стои зад инициативата, се надява, че тухлите ще допринесат за опазването на биоразнообразието. "Увеличаването на броя на зелените площи, създаването на дупки за таралежи, къщички и хранилки за птици са примери за прости и евтини идеи, които могат да дадат добри резултати в средносрочен план", казва той.