0

О коло 200 хиляди гласоподаватели на ПП-ДБ от миналите избори не са излезли да гласуват. Това показват декларациите на участвалите в екзитпол при проучване на „Галъп интернешънъл Болкан“ за профила на избирателите, реализирано по поръчка на „Нова Броудкастинг груп“, БНТ, БНР и „Инвестор.БГ“ АД. От все пак излезлите да гласуват една трета са дали гласа си за други формации, различни от ПП-ДБ. За сравнение, при ГЕРБ този дял на разсейване е само 16%. Но общо излезлите хора, които миналия път са гласували за ГЕРБ, са около половин милион, т.е. повече от сто хиляди привърженици в миналите избори на ГЕРБ сега също не са отишли до урните.

Дами

Женският вот крепи БСП и до голяма степен подсигурява стабилното присъствие на партията на Корнелия Нинова и в следващия парламент.

При социалистите има най-голяма разлика в процентно отношение между гласовете, подадени от жени (57.1%) и мъже (42.9%), сред избирателите, дали своя вот за партията им. Повече дами има и сред гласувалите за ПП-ДБ (56,8%), изненадата „Величие“ (53,2%) и ГЕРБ (51,8%). На обратния полюс най-голяма разлика между мъжете и жените има при избирателите на „Възраждане“ (53,1% мъже), ИТН (52,6) и ДПС (52,1).

Възраст

ИТН, ПП-ДБ и "Величие" събират по-млади избиратели. Възрастните се насочват традиционно в най-голяма степен към БСП. Политическият проект на Слави Трифонов акумулира най-много гласове във възрастовата група 18-30 години – 21,2%. Очаквано 65,5% от гласувалите за БСП са над 60-годишна възраст. „Не подкрепям никого“ отново се оказва по вкуса най-вече на по-млади хора.

Според проучването абсолютно е равен процентът на българите и ромите сред гласоподавателите на ДПС – по 16,1%. „В разпределението по етнос, като логично останалите се самоопределят като турци. Ако има някаква промяна в съотношението турчин, българин, ром при гласуването за ДПС, тя изглежда минимална“, отчитат от „Галъп“.

Места

Интересно е да се отбележи, че „Възраждане“ вече може да се определи като трета политическа сила в София, макар на местните избори през октомври 2023 година да не успя да постигне такъв резултат. 14% от гласувалите в столицата са дали своя вот за формацията на Костадин Костадинов. По-добри резултати в двумилионния град имат само ПП-ДБ (32,2%) и ГЕРБ (22,3%)

Интересно е да се отбележи и че сред избирателите на „Величие“ 17,5% са от София, а 52% от други областни градове. Специално от столицата по-голяма подкрепа генерират единствено ПП-ДБ и „Възраждане“.