0

Н америха цаката на злоупотребата с изборните протоколи. Ще се опитат да върнат доверието на хората в избилателните процедури.

На предстоящите парламентарни избори сканираните протоколи на секционните избирателни комисии, които се публикуват на сайта на ЦИК, ще бъдат подпечатвани с електронни печати от фирмата "Информационно обслужване". Каква е целта на тази мярка и какви други новости бяха обявени обобщава репортерът Цветелина Стоянова:

"Мярката с електронното подпечатване на сканираните протоколи от "Информационно обслужване" предприемат заради направени опити на местните избори да се манипулира общественото мнение с подправени сканирани секционни протоколи , обясни изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов:

"В случай, че някой реши да модифицира документа, след като си го свали на персоналния компютър, и реши да го показва на медии, на общественост, на политици, този печат ще падне, но оригиналният сканиран протокол, с печата, който е за дадения РИК, ще седи публикуван на сайта на Централната избирателна комисия".

За разлика от изборите през юни тази година, сега гласуването е само за парламентарен вот и обработката на данните ще е по-бърза. Ще се ползват и камери-скенери, които ще увеличат три пъти бързината на обработка.

Освен това, този път устройствата за видеонаблюдение при броенето на резултатите, ще предупреждават членовете на секционни комисии, ако батерията се изтощава или ако устройството е неправилно позиционирано:

"Устройството говори, подсказва, че не е в правилна позиция" - казва Филипов, цитиран от БНР.