0

М алко над 1,31 млн. лв. са събрали от дарения партиите за вота 2 в 1 няколко дни преди края на предизборната кампания, установи проверка на „Телеграф“. 
Регистърът на средствата се поддържа от Сметната палата и всяка формация е длъжна да впише сумите от симпатизанти, членове и от самите кандидати за депутати. 

Парите могат да бъдат кеш или под формата на услуги – за билборд, за брошура, за наем на зала и др. Суми над 1000 лв. се превеждат по банков път, а ако средствата надхвърлят една минимална заплата, се прилага и декларация за произход. 

Финансиране 

По-голяма част от даренията са за изборите за Народно събрание - около 1,12 млн. лева. За вота за Европейски парламент те са значително по-скромни. Средствата са едва 189 578 лева, което е почти 6 пъти по-малко от тези за национален парламент. Най-много средства към момента са събрали от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) – общо около 243 000 лева и за двата вида вот – парламентарен и европейски.

По първото перо средствата са близо 171 бона, а по второто са малко над 72 000 лева. В класацията след тях се нареждат от БСП и ИТН. Соцпартията е получила около 116 000 лева, а партията на Слави Трифонов е с малко над 85 000 лева. По традиция ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не разчитат на дарения. Те основно финансират кампанията си чрез държавната си субсидия и спестяванията по банкови влогове. Този път обаче за евровота ГЕРБ-СДС има дарение в размер на 25 210 лева от името на един кандидат за евродепутат – Николай Рашков.

Кандидати 

Справка в регистъра показва, че най-голямото дарение от физическо лице за парламентарните избори е от 15 000 лв. в подкрепа на ПП-ДБ. Бившият регионален министър Андрей Цеков, който е и кандидат на ПП-ДБ за народен представител, все още държи първото място по най-голямо единично дарение – 30 000 лв. Колегата му Венко Сабрутев отдели за кампанията 3 пъти по 10 000 лв.

На свой ред Георги Кадиев, който се цели в НС от листата на „Солидарна България“, е дарил общо 46 310 лв., но е внасял суми 4 пъти. Първо е дал 29 000 лв., след това 10 000 лв., а накрая още 4500 и 1910 лв. Соцлидерката Корнелия Нинова също се е отчела със средства за благото на партията и е дала 10 000 лв.

За изборите за ЕП голямо количество финанси е отделил Даниел Лорер от ПП-ДБ. Той е на 3-о място в листата на ПП-ДБ за ЕП и явно усилията са насочени натам, въпреки че е водач и от Варна за НС. Лорер е подпомогнал кампанията си с общо 65 145 лв., а броят на даренията му стига 10. В редиците на ИТН явно е имало масова кампания по събиране на средства от симпатизанти, защото 28 пъти са дарени по 2000 лв.  

Вчера служебният премиер Димитър Главчев призова избирателите да гласуват активно, за да има след вота редовно правителство. Той отново подчерта, че основната им задача е провеждането на честен вот. Към момента организацията върви по план, а в петък е последната среща, в която ще участват и ЦИК. Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК коментира пред БНР, че намалява купеният вот, но не и контролираният.