0

О чертава се предаването на изборни книжа да продължи до привечер на 10 юни. „Въпреки обученията, грешките са същите. Може би повече от половината от предадените протоколи са с грешки”, каза председателят на ОИК-София Полина Витанова. Има голяма забавяне и в предаването на книжата, но надеждите са, че това се дължи на по-прецизното нанасяне на резултатите, предaде NOVA.

ИЗБОРИ 2 В 1: Първи резултати от вота!

Очертава се предаването на изборни книжа да продължи до привечер на 10 юни. „Въпреки обученията, грешките са същите. Може би повече от половината от предадените протокол иса с грешки”, каза председателят на ОИК-София Полина Витанова. Има голяма забавяне и в предаването на книжата, но надеждите са, че това се дължи на по-прецизното нанасяне на резултатите.

„Машините отпечатаха  отрязъци от бюлетини, трудно се организираха някои секции с двата списъка, забравяха и печати да поставят, нямаше някакви груби нарушения и такива, които да опорочават изборния процес”, каза Витанова. Някои секции са продължили работа до 21:00 часа. „Заради двата избирателни списъка е по-бавно, проблемите с машините допълнително създадоха забавяне, при положение, че отпечатваха по една бюлетина, докато стигне тази информация до ЦИК, да съставят протоколите, отнемаше време, докато гласуват с хартия”, каза Витанова.

„Повечето кандидати агитират да се гласува с преференции, много ще са данните, числата, всяко едно число трябва да се въведе. Със сигурност ще има изчакване. Прогнозата е, че до утре на обяд няма да свършим”, каза Витанова.

От 23 МИР 633 СИК трябва да предадат протоколите си, от 24 МИР - 500, а от 25 МИР - 509.Към 23:00 часа и от трите МИР-а под 50 секции са предали протоколите си.

Според проучването на агенция „Тренд”, поръчано и финансирано от NOVA, ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 25,9% от гласовете. Второто място заема коалицията ПП-ДБ с 15,7%, а третото е за ДПС - 14,7%. Следват „Възраждане” с 14,2%, БСП с 8,9% и „Има такъв народ” – 6,5%.

Паралелното преброяване на агенция „Галъп” от вота 2 в 1 при 65% изпълнение на извадката показва: ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 24,5% от гласовете. Втората позиция е за ДПС, като партията събира 15,8% от гласовете на отишлите до урните. Коалицията ПП-ДБ събира 15,0% подкрепа. Четвъртото място е за „Възраждане” (14,3%), следвана от БСП (7,8%), „Има такъв народ” (5,9%) и изненадата на днешния вот „Величие” (4,4%).