0

Ц ентралната избирателна комисия (ЦИК) обяви за нищожно решението на  ОИК – Столична община на вота в неделя и евентуален балотаж на 5 ноември да се гласува и с машини. 

По-рано от Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община заявиха, че решението на ЦИК за гласуване с хартиени бюлетини във всички секции в страната „не поражда обвързващо действие“.

НЕ ДАВА ЗАДЕН: ЦИК отказа да преразгледа решението за машините

ЦИК обаче излезе с мълниеносно решение, с което тегли балтията на столичния ОИК, като напомни, че само Комисията може да решава по какъв начин ще се гласува за местна власт. 

МАШИНАГЕЙТ: Денков се прицели в зам.-шефа на ДАНС заради скандала с кодовете. Премиерът обяви доклада на българското ФБР за манипулация и обвини ЦИК в нарушаване на Изборния кодекс (ВИДЕО)

"Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон. Сочените от ОИК правни основания - чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, за приемане на разглежданото решение не могат да санират пороците на решението, тъй като ОИК няма правомощия да тълкува решения на ЦИК или мотивите към тях, а следва да изпълнява същите", заявиха в отговор от ЦИК. 

МАШИНАГЕЙТ: Партиите в парламента в истерия - кой се опитва да открадне изборите? Призиви за отмяна на местния вот, арести и оставка на правителството

Централната избирателна комисия е държавният орган в Република България, който осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагане на Изборния кодекс и свързаните с него нормативни актове при произвеждане на всички видове избори, се посочва в решението на ЦИК. В него се казва още, че ЦИК упражнява контрол и върху дейността на избирателните комисии.