0

Х иляди македонци, получили българско гражданство в последните над 20 години, пълнят избирателните списъци в община Благоевград. Но така и не отиват до урните, въпреки че на всеки вот за Народно събрание и Европейски парламент се акцентира на тази тяхна възможност.

Техният брой е около една трета от имащите право на глас в общината. Класацията води секция 129 в село Бело поле с 11 923 избиратели, което е в пъти повече от реално живеещите в населеното място. В 123 секция в село Логодаж, където живеят около 150 души, избирателният списък е доста дълъг - с 6085 имащи право на глас. В Покровник, в 121 СИК, имат право да гласуват 2828 избиратели при население от около 1000 души. В село Лешко в избирателния списък фигурират 2291 избиратели, а постоянните жители са под 200.

Разминаването между броя на избирателите в списъците и реално живеещите в населеното място се дължи на факта, че в списъците фигурират имената на граждани на Северна Македония, които имат български паспорт и адресна регистрация. Това им дава право да гласуват на парламентарни и европейски избори, което досега не се е случвало.