0

П роведените избори бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени. Такава оценка изрази пред медиите Олексий Гончаренко, водач на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България да наблюдава провеждането на изборите за Народно събрание и Европейски парламент.

Официални резултати от ЦИК!

Гончаренко е народен представител в парламента на Украйна, той е президент на Комитета по миграция, бежанци и разселени лица към ПАСЕ.

В позицията на делегацията се посочва, че изборите в България са били свободни и конкурентни, предлагайки на гласоподавателите плуралистичен набор от възможности за избор.


Гончаренко отбеляза като голяма проблем ниската избирателна активност и умората на избирателите от няколко поредни избора. По думите му това е сигнал за недоверие на обществото към политическите представители. Той отбеляза, че е видял голямата разлика в резултати между машинния вот и този с хартиена бюлетина.

Те са като две различни гласувания, все едно две различни общества са гласували, стряскащо е, коментира Олексий Гончаренко. Според него резултатите от двата вида вот са напълно различни, мисля, че било интересно да се преброи и да се види как би изглеждал съставът на парламента при само машинно гласува и при гласуване само с хартиена бюлетина. По думите му резултатът ще бъде - два абсолютно различни парламента.