0

С кандал в секционната комисия в Пловдив. Някои от членовете се оказаха необучени и дори неграмотни. В една от секциите дори избухна скандал. Председателят, назначен в последния момент, се оказа необучен, предава NOVA.

Зам.-председателят на 73 СИК-Пловдив Росица Лекова заяви, че половината от комисията са необучени. "Не може председател да не знае какво да прави. Даже не знае от къде да вземем документите и за какво да ги вземем. Той не знае за какво става въпрос изобщо", допълни тя

83-годишният Васил Василев, председател на 73 СИК- Пловдив, твърди досега, че е участвал на избори като член на комисия. Преди два дни го поканили по съседски да стане председател, тъй като предишният се отказал. Секретарят на съседната комисия, който трябва да попълва изборните книжа и протоколите, се оказа неграмотен.

В битката за Пловдив продължават двама претенденти. Малко след 8.30 първи правото си глас упражни кандидатът за кмет на ГЕРБ Костадин Димитров. Направи го с хартиена бюлетина. Час по-късно своя глас даде и  проф. Ивайло Старибратов, издигнат от "Продължанаме промяната- Демократична България". Той избра машинния вот.

Въпреки, че на балотажа може да се гласува с машини, повечето избиратели засега предпочитат да упражнят вота си с хартиена бюлетина. Избирателната активност е двойно по-ниска в сравнение с първия тур.