0

Д есет са контролите в секционните протоколи за вота за Европейски парламент (ЕП), а девет в тези за Народно събрание (НС). Това става ясно от методическите указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) към секциите, където ще има смесено гласуване – и с хартиени бюлетини, и с машини. 

Самите указания са доста подробни, а към тях са приложени и изборните протоколи. За първи път у нас се провеждат два преференциални вота. Затова освен два избиратели списъка членовете на секциите ще получават и два отделни протокола  - един за вота за НС и втори за вота за ЕП. За да ги предпазят от грешки при въвеждането на данните, в протоколите има т.нар. контроли. Те подсказват на членовете на секциите кои точно числа да впишат и сборът в даден ред на кой друг трябва да се равнява. 

Полета

Именно същите контроли се ползват и в изчислителните пунктове към всяка от районните комисии, където секциите предават протоколите си. Там данните се въвеждат в електронна система. Както вече „Телеграф“ писа, при сработила контрола и наличие на несъответствие полетата светват в червено.

В първата част от протоколите има общи данни за номера на секцията, адреса, състава, последвани от броя на избирателите – по списък и по положени подписи. Следват данните за хартиените бюлетини – колко са неизползвани, колко са намерени в урните, колко от тях са недействителни, колко са с отбелязан вот „Не подкрепям никого“.

Едва след това идват полетата с преференциите по кандидатски листи. Данните от машините се вписват след тези от хартиените бюлетини. Стъпките са почти идентични, с разликата че при тях няма недействителни бюлетини от машината. Там вота на избирателя е еднозначен.

В секциите, където се гласува само с хартиени бюлетини, протоколите за ЕП и за НС са по-къси. Това е причината протоколите там да са с по-малко контроли за проверка. За вота за евродепутати те са 6, а за народни представители – 5. 

Видео

ЦИК вече прие и решение за видеонаблюдението при броенето на бюлетините. Освен излъчване в реално време камерите правят и запис на целия процес, който след това трябва да бъде качен на специален сайт. Излъчването продължава до съставянето на протоколите и тяхното подписване от членовете на секцията.

Камерите се включват и изключват само от шефа на секцията. Самият процес по заснемане обаче може да се надзирава и от друг член. Камерата трябва да се сложи така върху масата, на която ще се прави броенето, че да осигурява видимост към всички действия на СИК.