0

Ф алшиви страници в социалните мрежи чернят политици и партийни лидери на пълни обороти в разгара на предизборната кампания, споделиха киберексперти пред „Телеграф“.

МВР всеки ден получава сигнали за зловредните страници. Колко от тях са били спрени или заличени вътрешното ведомство ще отчете след вота на 9 юни. Според експерти вече не се правели фейк профили на набелязаните хора, а се създавали страници, в които тролове пускат всякакви неверни твърдения и дезинформация уж от тяхно име. Целите са две – да нанесат политическа щета на дадения кандидат или да извлекат финансова облага особено чрез дийп фейк видеа. „В Европейския съюз през юни ще се проведат избори за нов парламент. Политолози и компютърни специалисти предупреждават за „цунами от дезинформация“ през този период. Аз предупреждавам за засилване на дезинформацията и фалшивите новини с участието на изкуствения интелект и новите софтуерни продукти, които могат да създават фалшиви изображения и видеа“, коментира пред „Телеграф“ киберекспертът проф. дн Илин Савов, бивш зам.-ректор на Акдемията на МВР и директор на научноизследователски институт за продоволствена сигурност към Тракийския университет. По думите му има тролски ферми, в които нормата е 120 коментара на ден, като смяната е по 11 часа.

Проф. дмн Илин Савов пред "Телеграф": Дезинформацията има пряка вреда върху гласуването

Алармиране

Само преди няколко дни за заплахите в социалните мрежи алармира и вътрешният министър Калин Стоянов. „Всеки източник на информация или дезинформация получава незабавно разпространение чрез медии и социални мрежи. Много говорители представят един или друг аспект на сигурността и излагат факти в подкрепа на вижданията си, които обаче понякога са силно избирателни”, заяви той на асамблеята на НАТО. В доклада на ДАНС пък директно обявиха, че е налице „продължаваща агресия на Русия срещу Украйна“ и има „зловредни хибридни кампании”. Службите ни за сигурност работят по стотици сигнали за подобно вмешателство и оказване на психологическо влияние върху емоциите на потребителите в социалните мрежи, които сега се ширят и в социалните мрежи. „Това става чрез пускане на определени изречения едновременно в десетки страници в социалните мрежи. Започва дискусия и троловете влизат в схемата“, разказаха експерти. Често намесвали и имена на родни политици, като пускали фалшиви техни позиции, представяйки ги уж като официално мнение по дискутирания въпрос. На практика по този начин очернят даденото лице и му вменяват чужда позиция, което е тотална дезинформация.

Възраст

“Един такъв фалшив профил би могъл да се използва с няколко цели - да коментира под публикации от името на съответното политическо лице, заблуждавайки съответната аудитория, да публикува фалшиви новини и да комуникира чрез лични съобщения с различни потребители, като това би могло да се прави с цел агитация за съответната политическа фигура или обратното - да създава негативен имидж и да руши репутацията му”, споделя и проф. Савов. Той самият също два пъти е бил на път да стане жертва на киберизмамници, които са опитали да клонират профила му и да създадат фейк страница на негово име.

Той степенува Фейсбук на първо място по опит за въздействие в една определена възрастова група от 35-65 годишни потребители. „Това са хора, които много лесно могат да бъдат манипулирани, и представителите на определени политически партии много лесно се заиграват със страховете на хората и особено по време на политическа кампания могат да прилагат опорки на чужди държави с цел печелене на повече гласове или намаляване на избирателната активност”, смята бившият зам.-ректор на Академията на МВР.

Опорки

Троловете от т.нар. фабрики действат по следния начин. Всеки ден получават инструкция какви опорки да разпространяват. Според експерти им се дават и кодови думи, които да присъстват в коментарите им. „Отгоре“ на троловете се спускат данни, други ги предават на отделите, трети провеждат срещи, за да обсъдят и работещите опорки - кое не трябва и кое трябва да се говори и пише, както и за какво да се внимава. И това е световна практика”, потвърди и проф. Савов. Той разказа, че при една от срещите му с експерти в Германия му разказали, че създаването на мрежи от „тролове“ вече е поверено на специални технологични продукти. “Така например определен софтуер има функционалност, позната като „киндер гардън“ - детска градина, с която можеш да отглеждаш фалшиви профили. Софтуерът се грижи тези профили да се държат сякаш са истински хора. Този софтуер също така може да активира тролска „армия“ от над 4 милиона фалшиви профила, които в един момент могат да за започнат да пишат една и съща новина, да харесват една и съща статия и по този начин със сигурност оказват влияние на хора,  лесно податливи на внушение”, предупреди експертът.

Разпознавайте ментето - гледайте кога са създадени и как се изразяват пишещите

Експертите по киберсигурност както от службите за сигурност, така и от частния сектор предупреждават, че хората трябва да бъдат много бдителни що се отнася до всяка информация в социалните мрежи. Първото, което трябва да се гледа, е начинът на изразяване на дадения коментиращ. Често писанията от изкуствен интелект се отличават със своята накъсаност, правописни грешки и сякаш преведени от онлайн преводач. Други пък изобилствали от нецензурни думи по адрес на даден политик, като целта им е да провокират дискусия „за“ и „против“ него, която да модерират. Специално за фалшивите страници потребителите могат да се ориентират по адреса им на създаване, както и по датата. Причината е, че повечето от ментетата са направени буквално в деня на предизборната кампания.